Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Hilversum, 31 maart 2010

Groen licht voor aanvraag van persvrijheidorganisaties

Het plan van vijf organisaties om krachten te bundelen voor versterking van persvrijheid wereldwijd, is in goede aarde gevallen bij het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Vandaag is bekend gemaakt dat het plan 'Press Freedom 2.0' in principe in aanmerking komt voor overheidssteun in het kader het Mede Financierings Stelsel 2 (MFS2). De organisaties krijgen groen licht om het plan verder uit te werken.

Het samenwerkingsverband bestaat uit vijf Nederlandse ontwikkelingsorganisaties: Free Voice, European Journalism Centre (EJC), European Partnership for Democracy (EPD), Mensen met een Missie (MM) en World Press Photo. Zij dienden eind vorig jaar een innovatief plan in voor versterking van de persvrijheid wereldwijd met een besteding van ruim ¤ 34 miljoen in vijf jaar. Het Minissterie van Ontwikkelingssamenwerking maakt in oktober bekend hoeveel het exacte bedrag zal zijn dat de overheid aan het plan toekent.

Directeur Jan Bonjer van Free Voice (de organisatie die als 'penvoerder' van de samenwerking optreedt): 'Wij zijn natuurlijk erg blij met deze positieve beoordeling van de overheid. Onze bundeling van krachten maakt het mogelijk om met een groter netwerk en meer expertise nog meer te betekenen voor journalisten en media die hulp hard nodig hebben. Zij werken vaak onder moeilijke omstandigheden in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is. Met het versterken van onafhankelijke journalistiek en media die mensen een stem geven, dragen we op een heel eigen en belangrijke manier bij aan meer democratie en een eerlijker verdeling van de welvaart.'.

Het plan heet niet voor niets 'Press Freedom 2.0'. De aanduiding 2.0 is afgeleid van 'web 2.0'; het interactieve Internet waarbij de gebruikers zelf de inhoud bepalen. Dit persvrijheidplan is ook tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Zuidelijke partners Zij weten hoe je in de lokale situaties het best kunt opereren. Deze collega's zullen ook de invulling van het uiteindelijke programma in grote mate bepalen en uitvoeren.