Ingezonden persbericht

Persbericht SP Gelderland

SP wil geen 'Gelderse Gerda's' in campagnetijd

De Gelderse SP roept het provinciebestuur op om tijdens de laatste maanden voor de verkiezingen van provinciale staten in maart 2011 geen provinciepromoties meer uit te geven. De oproep komt naar aanleiding van de glossy Gerda die in de Tweede Kamer leidde tot een motie van treurnis. Ook Gelderland besteedt tonnen aan promotie, vaak vlak voor de verkiezingen.

Gelderland geeft regelmatig glossy krantjes uit waarvan er een (Gld. Leeft jaarlijks half februari huis aan huis verspreid wordt. Dat zou dus volgend jaar midden in campagnetijd zijn en de SP acht dat onwenselijk. Zeker ook omdat in dit soort uitgaven toch vooral de loftrompet gestoken wordt over de provincie en haar beleid, en dat is natuurlijk het beleid van het zittende college.

De Gelderse SP komt nu al met haar oproep omdat straks in campagnetijd ongetwijfeld gezegd gaat worden dat het al lang in de planning zat en er niets meer aan te doen is. Het gaat om een uitgave van ruim 2 ton euro's die bij alle Gelderlanders thuis komt. En die wordt niet betaald vanuit de campagnekas van coalitiepartijen CDA, PvdA en Christen Unie. Zij hebben dus op kosten van de gemeenschap een 'gratis' verkiezingskrant in handen die toch vooral uitstraalt: 'wat zijn we goed bezig'. In de huidige uitgave van februari dit jaar staan bijvoorbeeld koppen als 'schonere Gelderse lucht', 'Kroon op Arnhem-Zuid', 'Beter bereikbaar Gelderland', 'De Veluwe wordt nog mooier', 'Gelderland zorgt voor jongeren', het lijken wel koppen in een verkiezingsprogramma.

Ook in de aanloop naar de vorige statenverkiezingen in 2007 verscheen zo'n glossy krantje, toen nog Geld geheten. Ook toen al protesteerde de SP (zie http://gelderland.sp.nl/bericht/13787/070122-sp_gelderland_protesteert_tegen_dure_propagandakrant_provincie.html)

De Gelderse SP heeft trouwens het liefst dat dit soort provinciepromotie geheel stopt en pleit daar al jaren voor. Maar het college is dol op "communicatie" en heeft er in bij haar aantreden 2 miljoen extra voor uitgetrokken, die bij de laatste begroting nog werden aangevuld met 3 ton. Nu er bezuinigingen op stapel staan, krijgt de SP-fractie echter steeds meer steun. De SER Gelderland schreef het college en de statenleden een brief met voorstellen voor de aanstaande bezuinigingsronde. Zij constateren: "Als gevolg van de afnemende belangstelling (voor de provincie) is onder andere bij uw bestuur, de behoefte ontstaan om u vooral ook richting de individuele burger te profileren. De actieve communicatie die daar uit voortkomt drukt op de provinciale begroting en lijkt niet overduidelijk effectief te zijn. Voor SER Gelderland ligt hier een tweede besparingsoptie."

Komende woensdag zal de SP er in de statenvergadering voor pleiten niet slechts 10 procent op deze provinciepromotie te bezuinigen maar 100 procent.

Noot voor de redactie



Ingezonden persbericht