Gemeente Achtkarspelen


Duizend bloemen bloeien in jubileumjaar De Kruidhof

De Kruidhof in Buitenpost opent de tuinen weer voor bezoekers op zaterdag 3 april, 10 uur. Lentebloemen en bloeiende heesters kondigen het nieuwe tuinseizoen aan, dat bij De Kruidhof helemaal in het teken van de bloemen zal staan. Ook het tachtigjarig jubileum van de botanische tuin krijgt de nodige aandacht.

Tijdens het paasweekeinde is de tuin ook op maandag geopend van 10 tot 17 uur. Op eerste paasdag bent u welkom vanaf 12 uur. Hierna gelden de gebruikelijke openingstijden, terwijl de entreeprijs tot en met 30 april verlaagd is. Voor de juiste gegevens en het laatste nieuws kunt u de website van De Kruidhof raadplegen, www.dekruidhof.nl.

De officiële opening van het seizoen is op vrijdagmorgen 2 april. Mevrouw Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, zal de openingshandeling verrichten in het bijzijn van diverse genodigden. De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten heeft Lutz Jacobi uitgeroepen tot Groenste Politicus van het jaar 2008 - 2009. Natuurmonumenten roemde daarbij haar kritische houding en kennis van zaken. Acht voor natuur en landschap belangrijke moties en amendementen zijn op haar initiatief in de Tweede Kamer aangenomen. Tot de genodigden bij deze feestelijke opening van het jubileumjaar horen verschillende tachtig jarigen uit de gemeente Achtkarspelen.

Want De Kruidhof zelf bestaat nu tachtig jaar. Aan dit jubileum wordt een fototentoonstelling gewijd. Ook verschijnt een geïllustreerde jubileumuitgave, waarin de geschiedenis van De Kruidhof is beschreven. Een bewogen geschiedenis, waar het huidige botanisch museum uit voort is gekomen als een bloeiende ruiker. âLaat duizend bloemen bloeienâ is dan ook het motto voor het seizoen 2010. Alles wat bloeit krijgt bijzondere aandacht, van klaproos tot zonnebloem, van veldboeket tot snijbloem.

Nieuw is de heemtuin, die nog helemaal in ontwikkeling is, maar wel zal bloeien in 2010. Ook de al enige tijd beloofde educatieve speeltuin krijgt deze zomer eindelijk vorm. Door de lange duur van de winter is helaas nogal vertraging opgetreden bij de aanleg. Maar langzaam maar zeker komt het er nu dan toch van en al gauw zullen de kinderen hùn tuin kunnen veroveren.

De vorig jaar vernieuwde website van De Kruidhof is nu interactief. Bezoekers kunnen fotoâs en berichten achterlaten.

In 2010 kunt u opnieuw bij Talant in het tuincafé De Uithof pauzeren met een lekkere consumptie erbij. Op afspraak bent u met een gezelschap welkom voor een lunch of een buffet bijvoorbeeld. Wanneer u een rondleiding met een gids door de botanische tuin wilt krijgen, moet dit ook ruim van tevoren afgesproken worden. De geschoolde gidsen werken allen op vrijwillige basis en zijn dus niet onbeperkt inzetbaar. Voor reserveringen en inlichtingen kunt u bellen met De Kruidhof tijdens kantoortijden (0511) 54 12 53.