Gemeente IJsselstein


IJsselsteinse schooljeugd presenteert:

Datum: dinsdag 23 maart 2010
IJsselstein 700 jaar stad. Feestelijke afsluiting op zaterdag 3 april van het historisch-educatief kwartaal.

Het eerste kwartaal van het jubileumjaar 2010 staat in het teken van Historie & Educatie. Vanuit het Comité IJsselstein 700 jaar Stad is een werkgroep aan de slag gegaan om activiteiten voor de IJsselsteinse scholen voor te bereiden. Na de presentatieavond op 9 december 2009 hebben alle basisscholen zich aangemeld voor een of meerdere projecten. En een aantal scholen heeft daar zelf nog aanvullingen op bedacht.
De afgelopen weken hebben alle groepen 7/8 een bezoek gebracht aan het Stadsmuseum, voor een speciale rondleiding door de tentoonstelling "Woonplaats voor fatsoendelijke luijden". Kenners van het IJsselstein van vroeger hebben de kinderen verteld over de jonge geschiedenis: de meisjesschool, de Tweede Wereldoorlog, de bouw van de Zendmast. Ruim honderd kinderen namen deel aan fotoworkshops (i.s.m. fotoclub Ef Elf) om vervolgens mooie foto's te maken voor de fotowedstrijd. Via de scholen is aan alle kinderen een kleurplaat verstrekt die bij de VVV ingeleverd kan worden; ieder kind ontvangt een leuke jojo als aandenken aan het jubileumjaar. In de bibliotheek komt een tentoonstelling van kleurplaten, en de overige kleurplaten komen in winkels in de binnenstad te hangen (i.s.m. de Baronie). Op 11 scholen hebben de kinderen schilderijen gemaakt die tentoongesteld worden in het Molenplantsoen (i.s.m. Hofmans drukkerijen en aannemersbedrijf De Wit). En op 15 scholen schrijven kinderen Brieven aan de Toekomst, die we gaan begraven op de Plaats.
Kortom: de schooljeugd is op vele manieren bezig geweest met `IJsselstein 700 jaar Stad'. En dat willen we aan iedereen laten zien! Daarom sluiten we het kwartaal af met diverse evenementen in de binnenstad. We reizen door verleden, heden en toekomst, in woord en beeld. Maar we zijn niet de enige die op reis zijn, want Ridder Arnoud (Lucien van Geffen, Huis Anubis, hoofdrolspeler in voorgenomen film `Arnouds Tijdreis') lijkt ook verdwaald te zijn in de tijd........ Zaterdag 3 april 2010:
10.00 uur - prijsuitreiking kleurwedstrijd in de bibliotheek (Schuttersgracht)
11.00 uur - begraven van de koffer met Brieven aan de Toekomst (de Plaats)
In aanwezigheid van.... Ridder Arnoud (Lucien van Geffen) 12.00 uur - prijsuitreiking fotowedstrijd (voor genodigden, in het Oude Stadhuis)
13.00 uur - opening tentoonstelling van schilderijen (Molenplantsoen) In aanwezigheid van burgemeester Van den Brink
En daarna....
Vanaf zaterdag 3 april:
Tentoonstelling van de 50 mooiste kleurplaten in de bibliotheek (Schuttersgracht)
Vanaf dinsdag 6 april:
Fototentoonstelling in de hal van het stadhuis (Overtoom) Voor vragen/nadere informatie:
Evelien van Lunteren (evelienvanlunteren@planet.nl) werkgroep Historie&Educatie
Comité IJsselstein 700 jaar Stad