Gemeente Lingewaard


Ambtsketen en bodestaf tentoongesteld

De ambtsketen en bodestaf van de voormalige gemeente Huissen worden tentoongesteld in het Valkhofmuseum te Nijmegen. Beide kunstwerken maken deel uit van de expositie De firma Arens, een passie voor edelsmeedkunst die van 3 april t/m 6 juni 2010 te zien is.

Rond 1900 kende Nijmegen nog een tiental werkplaatsen die edelsmeedwerk en andere kunstvoorwerpen vervaardigden. Vandaag de dag bestaan er daarvan nog twee: de firma Stadelmaier en de firma Arens. Op laatstgenoemde richt Museum Het Valkhof de schijnwerper.

In het Prentenkabinet van Museum Het Valkhof zijn topstukken te zien van de hand van de Gebroeders Arens. Zij werden een begrip in Nijmegen, een naam die vanaf 1936 bestendigd wordt door de nu 91-jarige Rudie Arens jr. Getoond worden pronkstukken in edelmetaal, die terecht kwamen bij een prins van Oranje-Nassau, bij de prins carnaval van Knotsenburg, bij de rector-magnificus van de universiteit en bij de koning van menig gilde.

Het geheim van Rudie Arens jr. komt tot uitdrukking in goud en zilver, in email en Niëllo (een legering van zilver, koper en zwavel), in koper en brons. Hij kan bogen op een oeuvre dat varieert van theepot tot tabernakel en van sportprijs tot sierraad. Een van de topstukken van zijn hand is een massief gouden armband met een veertigtal miniatuurzeediertjes.

Er worden ontwerptekeningen, geëmailleerd werk, objecten in brons, zilver en tin geëxposeerd. Samen geven ze een overzichtelijke indruk van het oeuvre van de verschillende leden van de familie Arens en van de plaats die hun werk inneemt in de Nijmeegse edelsmeedkunst.

Arens heeft twee ambtsketens gemaakt. Een voor de gemeente Nijmegen die nog altijd gebruikt wordt en de ambtsketen van de voormalige gemeente Huissen.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, www.museumhetvalkhof.nl Open: di t/m vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur. Vrijdag 30 april gesloten.