Groen!

Groen! gaat zaterdag voor de allerlaatste keer bomspotten in Kleine Brogel

door Geert Lambert (Federaal parlement: Senaat) op 2 april 2010 in "Veiligheid en justitie"

Zaterdag (3 april) neemt een delegatie van Groen! met senator Geert Lambert deel aan de Europese Actiedag tegen kernwapens. Groen! wil samen met de bomspotters van Vredesactie protesteren tegen de aanwezigheid van kernwapens op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.

"Wij zijn altijd al tegenstanders geweest van de aanwezigheid van kernwapens op Belgisch grondgebied, en voelen ons nu gesteund door de recente open brief van enkele oud-premiers en vice-premiers", legt Lambert uit. "Het lijkt erop dat er eindelijk beweging in dit dossier kan komen, maar willen de druk op de ketel houden, door politieke actie in het parlement en acties op het terrein zoals deze."

Nu zelfs de laatste aanhangers van de MAD-doctrine erkennen dat kernwapens geen enkel militair nut hebben, houdt niets de Europese politici nog tegen om de kernkoppen terug naar afzender te sturen. De Europese defensie kan dan eindelijk volledig het post-Koude Oorlogstijdperk betreden. De actievoerders willen de regeringsleiders van de NAVO-lidstaten zaterdag nogmaals aansporen om in 2010 de knoop door te hakken.

Lambert wil ter plaatse ook controleren of de politiediensten en het leger geen buitensporig geweld gebruiken tegen geweldloze betogers: "Men heeft al op voorhand laten uitschijnen dat de manifestanten hardhandig zullen aangepakt worden. Als men fysiek geweld gebruikt tegen geweldloos verzet tegen kernwapens, dan kan men zich vragen beginnen te stellen over het recht op betogen. Ik hoop dan ook dat men bij de ordediensten het hoofd koel houdt en zich niet laat opjutten door de stoere taal die vanuit de top van Defensie klinkt."

Groen! hoopt dat dit de allerlaatste Bomspotting is in Kleine Brogel. Maar mocht de Belgische regering de gesprekken over de kernontwapening in Europa laten verzanden, dan staan we volgend jaar uiteraard terug in Kleine Brogel.

Contact: Geert Lambert - www.geertlambert.be -
Deel Deel
Geert Lambert