Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Internationale actiedag tegen kernwapens
3 april: Manifestatie en actie bij kernwapenbasis Volkel

Bericht van redactie Vredessite

Update 23 januari 2010

Op 3 april zal er in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, Turkije, Groot Brittanië en België actie gevoerd worden bij elke NAVO kernwapenbasis. In Nederland organiseren Ontwapen! en Akties tegen Kernwapens een actiedag bij de Nederlandse kernwapenbasis Volkel in Noord Brabant. De jaarlijkse Paasmars voor Vrede en Ontwapening sluit zich bij de actie aan.

Het initiatief voor de internationale actiedag werd genomen door de Belgische organisatie Vredesactie, o.a. bekend van de 'Bomspotting' acties bij de kernwapenbasis Kleine Brogel.

Aanleidingen om juist nu weer te pleiten voor afschaffing van kernwapens zijn onder andere:
* De 5-jaarlijkse VN 'Review Conference' over het Non-proliferatieverdrag (verdrag tegen de verspreiding van kernwapens en voor kernontwapening) van 3 tot 28 mei in New York
* De oproep tot kernontwapening van de nieuwe president Obama van de Verenigde Staten, waar ook diverse Europese regeringen gehoor aan willen geven. Obama ontving hiervoor in oktober 2009 de Nobel Vredesprijs.
* De oproep van de VN Veiligheidsraad van 24 september 2009 om tot een kernwapenvrije wereld te komen.
* De toenemende druk op minister Verhagen van Buitenlandse Zaken om ook in Nederland de daad bij het wordt te voegen, onder andere naar aanleiding van de open brief van 4 ex-staatlieden van 24 november 2009. In februari en maart zal een infotour langs diverse steden trekken on uitleg te geven over de actiedag.


----------

Meer informatie:

Recente actualiteit de 2009 rubriek van de Vredessite Belgische oproep Info over het NPV van Reaching Critical Will NPT Review Conferences and Preparatory Committees (UNODA info)