Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 22 maart 2010

Broedvogels op het Balgzand
Er is weer van alles te zien aan de rand van het Wad

Op zaterdag 3 april van 10.00-12.00 uur kunt u weer op stap met de gidsen van Landschap Noord-Holland. Achter de dijk ligt een vogelparadijs waar het ieder voorjaar wemelt van de broedvogels. Als u op tijd bent staat de koffie of thee voor u klaar!

Een klein stukje van het Balgzand blijft ook bij vloed droog. Op deze zogenaamde schorren broeden duizenden kokmeeuwen. Altijd een indrukwekkend gezicht. De laatste jaren is ook een andere vogelsoort uit het zuiden in opmars. Het is de zwartkopmeeuw die veel op de kokmeeuw lijkt. Ook zangvogels als blauwborst, rietgors en gele kwikstaart krijgen we meestal wel te zien. Over een paar weken nestelen er visdieven en kluten. De gids besteedt ook aandacht aan de trekvogels die op het Balgzand zitten. Ze verzamelen kracht voor de verre reis die ze nog voor de boeg hebben. Het zijn soorten als strandlopers en plevieren. Maar we gaan ook op zoek naar schaarsere steltlopers als regenwulp, zwarte ruiter en groenpootruiter. En er zweven altijd wel een aantal buizerds boven al de vogels, op zoek naar prooi. U bent van harte uitgenodigd om langs te komen.

Het vervoermiddel dat we gebruiken, kiezen we ter plaatse en is afhankelijk van het weer. Er is een aantal fietsen beschikbaar, maar het is ook mogelijk dat we gaan wandelen. Aanmelden is nodig en kan via de InformatieWinkel, tel. 088-006 44 55. Ter plekke aansluiten kan ook. De kosten bedragen ¤ 6,50 per persoon, voor Beschermers ¤ 3,50 en voor kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Neem een verrekijker mee als u die heeft en trek stevige schoenen aan. We verzamelen bij informatiepunt 't Kuitje. Dat ligt aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Het is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.