Ingezonden persbericht


Nr. 070

Hilversum, 2 april 2010

MUZIKALE SLOTUITVOERING VAN MATTHEUS MASTERCLASS
Mattheus Masterclass, zaterdag 3 april om 19:05 uur op Nederland 2

Henk Westbroek, Thomas Berge, Ellen ten Damme, Jette van der Meij, Nathalie Makoma en Antonie Kamerling werkten de afgelopen weken toe naar een slotuitvoering van de Mattheus Passion. In het EO-programma Mattheus Masterclass studeerden zij onder leiding van Maarten Koningsberger de partijen in. In de laatste uitzending van het programma zingen de deelnemers hun solo's met koor en orkest. "Ik vind het een soort leuk van iemand die nog nooit gekoorddanst heeft en ineens twintig meter boven de grond moet gaan koorddansen", zegt Henk Westbroek.

De Mattheus Passion is één van de bekendste composities van Johann Sebastian Bach. Het verhaal gaat over lijden en sterven van Jezus Christus. Over verraad, vriendschap, angst, schuld en hoop. De zes zangers en zangeressen begeven zich op totaal onbekend terrein. Welke impact heeft dit verhaal op de artiesten? En kunnen zij het muzikaal aan? "Ik heb mazzel dat ik noten kan lezen en dat ik heel snel dingen oppik, maar ik had wel zo iets van oeiiiiii dit gaat heel moeilijk worden", zegt Thomas Berge. Voor sommige artiesten loopt de spanning ook op, zoals bijvoorbeeld voor Ellen Ten Damme. "Ik wou bijna afbellen omdat ik niet meer durfde natuurlijk. Want ik voel mijzelf niet een zangeres die dat heel goed zou kunnen."

Maarten Koningsberger
Maarten was jaren lang als docent verbonden aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij is zelf opera- en concertzanger en jaarlijks vertolkt hij de Christuspartij in de Mattheus Passion. Niet alleen op zangtechnisch gebied is hij een meester, maar als geen ander weet hij hoe belangrijk het is voor een klassiek zanger om ook de inhoud van een stuk vanuit je ziel te laten spreken.


---

Noot voor redactie,