Waterschap Aa en Maas

Konijnen plagen waterschap

Ze zijn schattig om te zien en de aaibaarheidsfactor is hoog, maar konijnen richten bij waterschap Aa en Maas veel schade aan op de rioolwaterzuiveringen. De schade loopt jaarlijks in de duizenden euro's. Zonde van het belastinggeld van de burger, dat natuurlijk liever besteed wordt aan het zuiveren van water en een stevige dijk! 100402schade.jpg (648 Kb) Dat de konijnen graven tussen struiken en in grasvelden op de rioolwaterzuivering is niet zo'n probleem. Dat ze hun zinnen ook verzetten onder gigantische betonconstructies en andere verhardingen is een ander verhaal. Deze week nog zakte een Aa en Maas medewerker tot zijn knieën weg, want het fundament van het tegelpad waar hij op liep bleek ineens uit een halve meter lucht te bestaan in plaats van een stevige zandbodem. konijn.jpg (811 Kb) 15.000 euro
Vorig jaar al verving het waterschap een groot aantal tegelpaden door betonnen paden, wat 10.000 euro kostte. Reparaties aan straatwerk zorgde nog eens een kostenpost van 5.000 euro. Tot nu toe staan Nijntje's activiteiten het proces van zuiveren niet in de weg, maar mochten ze zich massaal storten om de ondergrond van een grote tank, dan zijn de gevolgen aanzienlijk.

Leeuwenpoep als afschrikmiddel
Uiteraard doet Aa en Maas er alles aan om de konijnenplaag de kop in te drukken. Op diervriendelijke wijze uiteraard. Medewerker Paul Bolt daarover: "We hebben korrels gestrooid, die zijn gemaakt van leeuwenpoep. De stank zou de konijnen moeten verdrijven, maar dat gebeurde niet. Wat we nu doen, is op de konijnen jagen met een fretje. Twee medewerkers van Aa en maas hebben daar een vergunning voor."

Vangen en vrijlaten
Het jagen met een fretje gaat zo. "We laten het diertje los in een konijnenhol. Vervolgens duwt of jaagt het fretje de konijnen door het gangenstelsel naar buiten. Aan alle uiteinden van de holen lopen de konijnen vast in een net dat wij daar hebben geplaatst. Alle gevangen konijnen laten we weer vrij op een fijne plek in de natuur." En het fretje? "Dat gaat weer met de Aa en maas medewerker naar huis waar het goed wordt verzorgd."

Wie een nog betere manier weet om konijnen diervriendelijk te verjagen, mag gerust contact opnemen met het waterschap. Graag zelfs: T (0412) 664 200. In de vrije natuur kunnen we gelukkig ongecompliceerd genieten van konijnen. Download fiets- en wandelroutes via www.aaenmaas.nl.