GroenLinks
GroenLinks ziet niets in het idee van NS om treinrijden in de spits nog duurder te maken. Beter is het de werktijden van mensen te flexibiliseren.

GroenLinks ziet niets in het idee van de NS om treinrijden in de spits nog duurder te maken. Spreiding van reizigers is weliswaar gewenst, maar kan beter bereikt worden door mensen meer invloed te geven op hun werktijden, zodat niet iedereen tegelijkertijd naar het werk gaat. Ook valt te overwegen onderwijsinstellingen wat later te laten beginnen: 30% van de spitsreiziger is student.

"We zijn blij dat de heroverweging laat zien dat een spitsheffing op drukke snelwegen onvermijdelijk is. Maar daar horen alternatieven voor de automobilist bij. Vaak is dat het openbaar vervoer, maar bedrijven en instellingen moeten ook naar zichzelf kijken. We moeten af van de norm: "van negen tot vijf. Later beginnen kan een optie zijn. En thuiswerken ook".

GroenLinks is initiatiefnemer van een wettelijk recht op thuiswerk voor één dag in de week voor beroepen waar dat kan. "Uit onderzoeken blijkt dat als éénderde van de mensen één of meer dagen thuis gaat werken, de files naar verwachting met twintig procent afnemen. Dit soort maatregelen is beter dan mensen met dure treinkaartjes de trein uitjagen".

Ineke van Gent

3 april 2010