Ingezonden persbericht


Persbericht

Rudie Arens
Het geheim van de edelsmid

Drieluik expositie in:

Museum Het Valkhof, Nijmegen
Familie van kunstenaars en edelsmeden
Prentenkabinet: van 3 april t/m 6 juni 2010

Lindenberg Huis voor de Kunsten, Nijmegen
Leermeester en zijn leerlingen
Expo Podium: van 3 april t/m 27 april 2010

Centrum Beeldende Kunst Nijmegen
Edelsmid voor studenten
Van 3 april t/m 2 mei 2010

Nijmegen, 18 maart 2010

Vanaf 3 april openen in Nijmegen drie tentoonstellingen over één Nijmeegse familie: de edelsmeden- en kunstenaarsfamilie Arens. Presentaties in Museum Het Valkhof, Lindenberg Huis voor de Kunsten en het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen belichten vanuit diverse invalshoeken de veelzijdigheid en kwaliteit van het werk van deze familie, die al gedurende vijf generaties in Nijmegen en daarbuiten werkzaam is. Bijzondere aandacht is er voor het werk van de 91-jarige Rudie Arens jr., de oudste nog werkende meester-edelsmid in Nederland. Museum Het Valkhof toont diverse topstukken uit het werk van de Gebroeders Arens en Rudie Arens jr. In het Expo Podium van de Lindenberg Huis voor de Kunsten krijgt de bezoeker een indruk van de creatieve sfeer die heerst in het atelier van Rudie Arens. In het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen is een variatie aan speldjes en sigilla (herkenningsmedailles) te zien. Deze drievoudige tentoonstelling geeft de bezoeker een idee van de fantasie en het plezier waarmee deze gedreven vakman werkt.

Museum Het Valkhof: Familie van kunstenaars en edelsmeden (3 april t/m 6 juni 2010) In het Prentenkabinet van Museum Het Valkhof zijn topstukken te zien van de hand van de Gebroeders Arens. Zij werden een begrip in Nijmegen, een naam die vanaf 1936 bestendigd wordt door de nu 91-jarige Rudie Arens jr. Getoond worden pronkstukken in edelmetaal, die terecht kwamen bij een prins van Oranje-Nassau, bij de Burgemeester van Nijmegen, bij de prins carnaval van Knotsenburg, bij de rector-magnificus van de universiteit en bij de koning van menig gilde.

Het geheim van Rudie Arens jr. komt tot uitdrukking in goud en zilver, in email en Niëllo (een legering van zilver, koper en zwavel), in koper en brons. Hij kan bogen op een oeuvre dat varieert van theepot tot tabernakel en van sportprijs tot sierraad. Een van de topstukken van zijn hand is een massief gouden armband met een veertigtal miniatuurzeediertjes.

Lindenberg Huis van de Kunsten: Leermeester en zijn leerlingen (3 t/m 27 april 2010) In het Expo Podium van de Lindenberg ziet de bezoeker eveneens werk van Rudie Arens jr., zijn vrouw Josephine Arens-Adam en van zijn oud-leerlingen. Rudie Arens jr. was ook docent edelsmeden en emailleren bij de Lindenberg en gaf zijn vakkennis met verve door aan cursisten. De bezoeker ziet foto's, film, werkstukken en een uitleg over technieken, trucs, gereedschap en uitvindingen.

Centrum Beeldende Kunsten Nijmegen: Edelsmid voor studenten (3 april t/m 2 mei 2010) In het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen is een variatie aan speldjes en sigilla te zien, die Rudie Arens jr. maakte voor studentenverenigingen. Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft Rudie Arens sigilla voor disputen gemaakt.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, www.museumhetvalkhof.nl Open: di t/m vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur. Vrijdag 30 april gesloten.

Lindenberg Huis voor de Kunsten, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen, www.delindenberg.com Open: ma t/m vr 11-21 uur; za 11-17 uur; zo niet altijd open (afhankelijk van geplande activiteiten); beide paasdagen gesloten.

Centrum Beeldende Kunst Nijmegen, Klein Mariënburg 24, 6511 PL Nijmegen, http://www.cbkgelderland.nl/ klik op Nijmegen. Open: do t/m zo 12-17 uur. Gesloten op zondag 4 april en vrijdag 30 april.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht