Algemene omroepvereniging AVRO
PERSBERICHT

Hilversum, 01-04- 2010

AVRO KUNSTUUR BRENGT NIEUW PROGRAMMA 'ZIE ZORG'

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Hollands Design en Zie Zorg. In het KunstUur van zaterdag 3 april het volgende:

Hollands Design
Aflevering: Ruudt Peters, sieraden. Sieraden vertellen verhalen en door het dragen van sieraden kunnen we ons onderscheiden van de grote massa. Of juist meelopen met die grote massa. Ruudt Peters weet als geen ander verhalen te vertellen met zijn bijzondere sieraden, al meer dan dertig jaar is hij een icoon in die uitblinkt in aparte en gewaagde vormgeving van zijn ontwerpen.

Zie Zorg
De Hedy d'Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en bouwwereld. In Zie Zorg hiervoor aandacht. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Deze week: de Psychiatrie: het Willem Arnszthuis Utrecht, de FPC Pompe Stichting Zeeland en de Reinier van Arkel Groep, 's-Hertogenbosch. Hoe kan architectuur bijdragen aan de zorg en behandeling van psychiatrische patiënten? En wat kan architectuur bieden aan patiënten, bewoners en medewerkers van deze klinieken? Wat is de rol van kunst binnen zorginstellingen?

Museumgasten
Het Ruhrgebied is één van de culturele hoofdsteden van 2010. Museumgasten wil dat wel eens zien. Margriet Brandsma en Mirko Krabbé bezoeken het Ruhr Museum in Essen dat over het gebied en de kolenwasserij vertelt.
Museumgasten brengt Ruhr2010 in vier afleveringen deze maand in beeld. Het museum is gelegen in de schacht Zollverein, vroeger één van de modernste schachten, die de meeste steenkool ter wereld leverde. Nu is het oude industriële gebouw omgetoverd tot museum. Maar mét behoud van de het karakter van het gebouw.

Zomaar Kunst
Kunstenares Carine van Gorp heeft een 'droge naald-ets' gemaakt: Erbarme Dich. Het is een stuk uit de Mattheüs Passion. De koopster was daar enorm van gecharmeerd omdat dat haar favoriete muziek stuk is.

4 Art
Bart Rutten, conservator Stedelijk Museum Amstedam, bekijkt in Rotterdam het werk kunstenaar Erik van Lieshout: een architectonische interventie in kunstcentrum Witte de With. Van Lieshout maakte een collage met foto's van onder andere Rem Koolhaas en Geert Wilders in het trappenhuis van de tentoonstellingsruimte. Verder bezoekt Bart samen met de kunstenaar zijn atelier en Zuidplein in Rotterdam.

KunstUur, 27 maart 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.

---