Ingezonden persbericht

Persbericht6 april 2010

ROVER: Rotterdamse vervoersbedrijven verzwijgen papieren kaarten

De OV-chipkaart is niet het enige geldige vervoerbewijs in metro, tram en bus van de RET en Qbuzz in de regio Rotterdam en bij Connexxion op Voorne-Putten. Nationale papieren vervoersbewijzen moeten ook hier worden geaccepteerd maar een aantal vervoersbedrijven weigert deze informatie te geven. Reizigersvereniging ROVER publiceert daarom een lijst met vervoersbewijzen op de website.

Papieren vervoersbewijzen als de landelijke dagkaart, Schiphol Forenzenkaart, OV-dagkaart en verschillende vervoersbewijzen van Arriva en HTM worden in Rotterdam nog steeds geaccepteerd. Deze kaarten zijn nuttig voor reizigers die Rotterdam enkel op doorreis doorkruizen. Door het gebrek aan informatie denken veel reizigers echter dat zij in Rotterdam alleen met de ov-chipkaart kunnen reizen. ROVER dringt er bij de vervoersbedrijven op aan alle geaccepteerde kaartsoorten bekend te maken.

RET weigert deze informatie echter bekend te maken omdat dit het gebruik van de OV-chipkaart zou ontmoedigen. ROVER vindt dit onzin en vraagt zich af waarom RET zo bang blijkt dat reizigers massaal de chipkaart de rug toe zullen keren. "Niemand in Rotterdam zal een landelijke dagkaart kopen om een kort ritje in de stad te maken", aldus de reizigersvereniging, "bovendien zijn deze dagkaarten in Rotterdam bijna niet te krijgen".

ROVER publiceert op de eigen website een lijst met alle papieren kaarten die nog in Rotterdam geaccepteerd worden. In bus en tram zijn deze papieren kaarten gewoon geldig als zichtkaart. Reizigers die de metro met een papieren kaart willen betreden moeten hier een gratis wegwerpchipkaart bij gebruiken. Deze is verkrijgbaar bij de voorverkooppunten van de RET in regio Rotterdam.Ingezonden persbericht