Politie Gelderland-Zuid


Diverse alcoholcontroles

Van rijden zonder rijbewijs tot invordering van rijbewijs

Nijmegen / Malden, 04-04-2010 o De politie heeft zaterdagavond en -nacht op meerdere plekken in Nijmegen en omgeving gecontroleerd op alcoholgebruik. Dit gebeurde zowel kleinschalig bij rijdende controles via staande houding als wat grootschaliger op één plek.

Team Verkeershandhaving hield tussen 18.00 uur zaterdagavond en 02.30 uur 's nachts een alcoholcontrole op de Veemarkt en Van Berchemstraat in Nijmegen. In totaal werkten 67 bestuurders mee aan een blaastest. Twee automobilisten hadden meer gedronken dan de wettelijk strafbare limiet, namelijk 465 en 590 ug/l. Van deze laatste nam de politie meteen het rijbewijs in vanwege de uitslag hoger dan 570, dit is de invorderingsgrens. Eén bestuurder blies net onder de limiet van 220 en kwam er met een waarschuwing vanaf.

Zaterdagnacht omstreeks 03.45 uur zagen surveillerende politieagenten een bestuurder van een parkeerplaats wegrijden in de Nijmeegse wijk Weezenhof waarvan zij vermoedden dat hij uit een café kwam. Een eerste blaastest op straat lukte niet vanwege een medische indicatie. De man moest echter wel degelijk mee naar het politiebureau omdat de agenten bemerkten dat de man onder invloed verkeerde. Later aan het bureau volbracht de bestuurder de ademanalyse wel, met een uitslag van 815 ug/l. Deze hoge uitslag was reden om meteen het rijbewijs in te vorderen. Omdat de man deze niet kon overleggen namen de agenten zijn auto in. Proces-verbaal tegen de 49-jarige inwoner van Nijmegen is opgemaakt.

Op de Heidebloemstraat in Nijmegen lieten agenten om 05.00 uur zondagochtend een 22-jarige beginnend bestuurder uit Wijchen blazen. De alcoholtester op straat gaf een "F" aan, doorgaans een indicatie voor aanzienlijk alcoholgebruik. Bij de ademanalyse bleek dit even later inderdaad het geval; de uitslag bedroeg 715 ug/l, terwijl voor de groep beginnende bestuurders juist strengere regels van toepassing zijn.

Politieagenten in Malden hadden een 59-jarige inwoner van die plaats eerder deze week al zien rijden terwijl zij ambtshalve wisten dat hij geen geldig rijbewijs had. Toen ze naar hem toe gingen voor zijn verhaal, bleek dat de man er wederom met de auto op uit was. Ean paar meldingen later zagen de agenten hem rond 18.00 uur zaterdagavond rijden op de Groesbeekseweg. Ze gaven de bestuurder een stopteken, die hij echter pas bij zijn woning zag.
Tijdens het gesprek roken de agenten een alcohollucht, dus reden voor een blaastest. Die viel met een "A" indicatie zo uit dat de 59-jarige mee moest naar het bureau voor een verplichte ademanalyse. Hij kwam na meerdere pogingen nét uit onder de strafbare grens. Wat overbleef was het rijden zonder geldig rijbewijs. Proces-verbaal tegen de Maldenaar wordt opgemaakt.
(08)

Laatst gewijzigd 04-04-2010 15:23 | © Regio Gelderland-Zuid |