Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 22 maart 2010

Weidevogels maken elkaar het hof
In het Ilperveld is de broedtijd begonnen!

Op zondag 4 april van 13.30 tot 15.30 uur organiseert Landschap Noord-Holland de eerste vaarexcursie van het seizoen in natuurgebied Ilperveld. De weidevogels hebben het moeilijk, maar in het Ilperveld zijn ze gelukkig nog volop te zien.

Het voorjaar is nu echt losgebarsten en het is de goede tijd om het liefdesleven van de weidevogels te observeren. Vanuit de excursieboot kijken we naar de spectaculaire duikvluchten van de kievit. Het mannetje drukt met z'n borstbeen nestkuiltjes en probeert het wijfje te verleiden. De grutto's zijn terug en laten zich luidkeels horen. Misschien wel de mooiste roep van de lente. Heel bijzonder is dat de watersnip volop aanwezig is. Op de vele natte plekken voelt deze vogel zich prima thuis. Tijdens de liefdesvlucht laat het mannetje een geluid horen dat wel lijkt op mekkeren. Daar dankt hij z'n bijnaam "hemelgeit" aan. We hebben natuurlijk ook aandacht voor andere vogels. Smienten zijn prachtige eenden die binnenkort weer naar het noorden vertrekken. En de zeldzame blauwe kiekendief zien we deze tijd van het jaar ook regelmatig. Deze excursie wordt ook gehouden op de zondagen 11, 18 en 25 april, steeds van 13.30-15.30 uur.

Zin om mee te varen? Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon, Beschermers betalen ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50. Ter plekke aanmelden is ook mogelijk. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Het kan behoorlijk koud zijn op het water. U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden.


Noot voor redacties