Hartpatiënten rijden Ronde van Vlaanderen

29/03/2010 12:34


OLV Ziekenhuis Aalst

Op zondag 4 april spannen niet alleen profwielrenners hun kuiten op voor deze voorjaarsklassieker. Ook de wielerploegen van hartpatiënten en hun families zijn van de partij. In groep fietsen zij de laatste 12 kilometer van het officiële parcours, twee uur vóór de aankomst van de profwielrenners. De teams van het AZ Maria Middelares van Gent en het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove nemen de kop in eigen regio.

Fietsen is gezond, daarvan is iedereen overtuigd. Daarom gaf de Belgische Cardiologische Liga in 2008 de start voor de European Heart Cycling Tour, een virtuele ronde die stapsgewijs de 27 Europese lidstaten op de fiets wil krijgen. De Liga kan daarbij rekenen op de steun van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB), de Vlaamse Wielerschool en van Redheart, het baanbrekend project rond cardiovasculaire preventie, reanimatie en revalidatie. In het kader van de European Heart Cycling Tour organiseren zij ook dit jaar fietstochten voor patiëntenverenigingen en andere wielerliefhebbers op het parcours van echte wielerklassiekers. Na de Ronde van Vlaanderen staan dit jaar onder meer Luik-Bastenaken-Luik, het Belgisch Kampioenschap en Parijs-Brussel op het programma.

In de Ronde,"Vlaanderens mooiste", rijden de wielerploegen met hartpatiënten van het AZ Maria Middelares Gent en het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove op vertrouwd terrein. Al jaren trainen beide wielerploegen wekelijks tijdens het wielerseizoen. Voor de eerste keer willen ze samen aan dit evenement deelnemen, vooral om het belang van lichaamsbeweging voor de gezondheid te onderstrepen. Fietsen heeft immers een gunstige invloed op de meeste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Ongeveer 50 hartpatiënten en familieleden zullen om 12.15 uur aan de start staan. Deze ligt niet in Brugge, zoals voor de profwielrenners, maar wel aan het OLV Ziekenhuis, Campus Ninove (Biezenstraat 2). Van hieruit vertrekken ze in groep richting Galmaarden. Omstreeks 13.10 uur rijden ze op het officiële parcours, na de Bosberg, ter hoogte van Diefhoek in Nieuwenhove. Tijdens de laatste 12 km van dit parcours kunnen ze genieten van de glooiende vergezichten en kronkelende weggetjes van de Vlaamse Ardennen. De aankomst in Meerbeke is voorzien rond 13.30 uur.

Voor wie nog meer wil, kan al een dag eerder, op zaterdag 3 april (Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen en Mountainbikers) van 10 tot 16 uur gratis terecht in het gezondheidsdorp (Provinciaal Technisch Instituut, Centrumlaan 160 in Ninove). Hier kunnen deelnemers hun bloeddruk, cholesterol en suikerspiegel laten meten. Medisch en paramedisch personeel staat klaar met raad en daad en er is een infostand van de hartpatiëntenvereniging Harva. Loop gerust eens langs, iedereen is van harte welkom!

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel