Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 31-03-2010

AVRO CLOSE UP: 'SPANISH HOLLYWOOD'

Penélope Cruz en Javier Bardem behoren tot een select clubje Spaanstalige acteurs die het gemaakt hebben in Hollywood. Spaanse acteurs, regisseurs en producers hebben de afgelopen eeuw altijd al gedroomd van succes in Hollywood - en Cruz en Bardem zijn zeker niet de eersten die het ver geschopt hebben in de Amerikaanse filmindustrie. In AVRO Close Up wordt zondag 4 april om 18.15 uur de documentaire 'Spanish Hollywood' uitgezonden.

Filmbazen in Hollywood hebben altijd open gestaan voor buitenlands talent; en dat was meer dan ooit het geval in de periode van de stomme film (vanaf de jaren '10 tot circa 1927) toen beheersing van de Engelse taal overbodig was. Spaanse acteurs waren bij uitstek geliefd vanwege hun exotische uiterlijk en zij gingen in groten getale naar Hollywood. De situatie veranderde echter dramatisch met de komst van de geluidsfilms in de vroege jaren dertig: acteurs moesten vanaf dat moment perfect Engels spreken.

Het duurde tot de jaren tachtig tot de Spanjaarden weer een rol van betekenis gingen spelen in Hollywood. Dit keer waren het de regisseurs die successen boekten: Pedro Almodóvar en collega's namen verschillende Oscars mee naar huis, maar opvallend genoeg leek geen van hen te willen werken binnen het commerciële Hollywood-systeem. Maar enkele jaren geleden is er een generatie Spaanse regisseurs/producers opgestaan die zich vooral richt op het fantasy-genre en die zich makkelijker lijkt aan te passen (bijvoorbeeld Guillermo del Toro, bekend van'Pan's Labyrinth', 2006).

Uiteindelijk zijn het echter de acteurs die met de grootste eer gaan strijken. Javier Bardem en Penélope Cruz wonnen de afgelopen jaren beiden een Oscar voor bijrollen in Engelstalige films. Dat hun Engels op zijn best zeer matig te noemen valt, lijkt daarbij frappant genoeg geen probleem, blijkbaar weegt hun acteertalent en vooral hun 'star appeal' zwaarder.

Regie: Ramón Colom en Pablo Bujosa
Een coproductie van ARTE en SAGRERA AUDIOVISUAL, in samenwerking met S.A Televisión Autonómica de Castilla La Mancha, S.A., MULTICANAL, en AVRO.

AVRO Close Up 'Spanish Hollywood': zondag 4 april om 18.15 uur bij de AVRO op Nederland 2.Algemene omroepvereniging AVRO