Rijksmuseum


PERSBERICHT

Buitenplaats Trompenburg vanaf 4 april weer open

Vanaf 4 april t/m 5 september is na een winterstop de Gooise buitenplaats Trompenburg weer geopend voor publiek. Elke eerste zondag van de maand zijn er rondleidingen in het 17de-eeuwse buitenhuis van zeeheld Cornelis Tromp. Op de andere dagen is het tot 1 oktober mogelijk de ruimtes van Trompenburg te huren voor speciale ontvangsten, diners of vergaderingen.

Het buitenhuis van de Hollandse zeeadmiraal Cornelis Tromp, gebouwd vanaf 1677, is een van de meest bijzondere en sfeervolle bouwwerken uit de Gouden Eeuw. Het is uniek doordat het vrijwel onveranderd de eeuwen heeft doorstaan. De oorspronkelijke schilderingen die Tromp uitkoos zijn nog intact. Ook het interieur, rijk gedecoreerd met portretten en voorstellingen van zeeschepen is nog hetzelfde. Het huis ligt als een statig schip in een slotgracht. Vanaf het dak, vormgegeven als een scheepsdek, reikte het uitzicht vroeger tot aan de Zuiderzee. In dit paleisje ontving Tromp in de zomermaanden zijn welgestelde en voorname gasten. De buitenplaats wordt sinds 2006 aan het Rijksmuseum in bruikleen gegeven door de Rijksgebouwendienst.

Rondleidingen Trompenburg: april t/m september 2010, 1e zondag van de maand. Data: 4 april (1e Paasdag), 2 mei, 6 juni, 4 juli, 1 augustus, 5 september 2010 Tijden: elk half uur tussen 10­ 12 uur en 13 ­ 17 uur Kosten: 7,50 p.p.
Adres: Zuidereinde 43, 1243 KK 's-Graveland

Informatie en reserveringen: www.rijksmuseum.nl/trompenburg Zaal huur Trompenburg april t/m 1 oktober: Rijksmuseum afdeling Evenementen & Ontvangsten 020 6747000 /190 of ontvangsten@rijksmuseum.nl