Gemeente Amersfoort

Persbericht - 19 maart 2010

Nationaal Kamp Amersfoort, Museum Flehite, Archief Eemland en het Cavaleriemuseum

Documentaires en lezingen in vrijheidstrein in Amersfoort

Tijdens de stop van de nationale vrijheidstrein op zondag 4 april in Amersfoort is een speciaal programma. In de trein 'Stilstaan bij vrijheid' zijn muziek, documentaires en lezingen. Bezoekers kunnen bezittingen uit de oorlogsjaren meenemen die voor de (Amersfoortse) archieven of musea interessant zijn om te bewaren.

De trein 'Stilstaan bij vrijheid' is zondag 4 april tussen 11.00 en 17.00 uur te bezoeken op perron 5b op station Amersfoort. Deze rijdende expositie vraagt aandacht voor de landelijke 'Actie Niet Weggooien'. Het Amersfoortse programma is ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort in samenwerking met Archief Eemland, het Cavaleriemuseum en Museum Flehite.

Programma zondag 4 april
11.00 Opening, vertoning documentaire 'Het wonder van de brief' 12.00 - 12.45 Optreden van de gypsyband 'Tucsi Basily' 13.00 - 14.00 Sprekers van het Veteraneninstituut en eventueel van het Steunpunt Gastsprekers Hooghalen (onder voorbehoud) 14.00 - 14.45 Optreden van de gypsyband 'Tucsi Basily' 15.00 - 16.00 Gastspreker Jan Blokker jr. over zijn boek 'Oorlog in je achtertuin' 16.00 Gastspreker Jos Sinnema over zijn zoektocht naar de familie van een gevangene (een Tsjech) uit Dachau 17.00 Sluiting

Stilstaan bij vrijheid
De trein 'Stilstaan bij vrijheid' rijdt vanaf 31 maart gedurende vijf weken door het hele land in het kader van het lustrumjaar 65 jaar Viering Bevrijding. De honderd meter lange vrijheidstrein is van binnen en van buiten omgebouwd tot een bijzondere rijdende expositie. In de trein staat de vraag centraal wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd. De vrijheidstrein is een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de NS en vele andere partijen.

Meereizen
Door de week rijdt de vrijheidstrein mee in de reguliere NS-dienstregeling. Iedereen kan meereizen. Reizigers worden onderweg geattendeerd op historische en actuele sporen van de bevrijding en van vrijheid die overal in het land te vinden zijn. Op zaterdagen rijdt de trein speciale routes en vinden er in de trein debatten met studenten plaats. Op zondagen staat de vrijheidstrein de hele dag stil op een station in het kader van 'Actie Niet Weggooien', een samenwerking van de oorlogs- en verzetsmusea. Via www.4en5mei.nl is de trein op de voet te volgen.