Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 23 maart 2010

Festa do Brasil op 4 april in de Melkweg en 20e Capoeira Paasontmoeting

Twintig jaar geleden begonnen twee Braziliaanse capoeirameesters Luiz Carlos Afonso en Claudio Lemos in een klein zaaltje op het WG-terrein met een handjevol enthousiastelingen uit Frankrijk, Duitsland en Nederland. Inmiddels is de Capoeira Paasontmoeting in Amsterdam een begrip voor beoefenaars van deze Braziliaanse vechtkunst. Van 2 tot 5 april komen er weer honderden mensen uit heel Europa en Brazilië naar de Hogendorp Sporthallen om samen te trainen, muziek te maken, dansen en feestvieren. Het hoogtepunt is het Festa do Brasil op 4 april in de Melkweg.

Mestres Marreta en Samara Capoeira Paasontmoeting (foto: Marianne Houben) (foto: Roberto Rizzo)

In de tachtiger jaren hoorden Mestre Marreta en Mestre Samara (de capoeiranamen van Luiz Carlos en Claudio) tot de eersten die deze acrobatische vechtsport in Europa introduceerden. Indertijd had niemand in Europa nog van capoeira gehoord. Terwijl het in Brazilië vooral gezien werd als een mannelijke activiteit, kwamen hier juist vrouwen erop af. Mestre Marreta: "Ze wilden een verdedigingssport beoefenen, maar hadden geen zin in de rake klappen en trappen van de bekende contactsporten. In capoeira bestaat de verdediging uit ontwijken en acrobatische bewegingen. Daardoor zagen veel vrouwen het als een aantrekkelijk alternatief". Tegenwoordig is deze vechtkunst ook hier populair bij mannen en vrouwen, zoals het ook in Brazilië nu veel meer door vrouwen wordt beoefend.

Ook het feit dat capoeira meer is dan een vechtsport, maar ook dans, acrobatiek, muziek en zang bevat, vinden mensen interessant. Mestre Marreta: "De mensen ontwikkelen hun zelfvertrouwen, niet alleen door het samenspel, maar door zichzelf te overwinnen. Ze leren op hun handen staan, salto's maken en ontdekken dat ze dingen kunnen die ze voor onmogelijk hielden. En merken dat dit ook in het gewone leven geldt. Ook zingen en muziek maken helpen daarbij, want ook al ben je verlegen of denk je dat je vals zingt, je doet gewoon mee en dan leer je het vanzelf." Vanwege al deze elementen heeft capoeira zich ook een plaats verworven in het onderwijs en buurtwerk in allerlei steden. Tijdens sport- of cultuurlessen of speciale projecten leren kinderen capoeira. Of ze kunnen bij de naschoolse opvang of in het buurthuis trainen. "Zo krijgen kinderen een betere motoriek en conditie, Ze leren samen dingen doen en goed rekening houden met de ander".

Vandaag de dag is capoeira in heel Europa bekend, door bijeenkomsten als de Paasontmoeting en door workshops en lessen die capoeirameesters overal geven. Capoeira heeft veel jongeren uit heel Europa met elkaar in contact gebracht. Jongeren uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Finland en andere landen sluiten vriendschap dwars door alle vooroordelen heen. Mestre Marreta: "Ik herinner me dat ik in Frankrijk was en dat we spraken over een capoeiraworkshop in Berlijn. De Franse leerlingen zagen het eerst helemaal niet zitten om naar Duitsland te gaan. Dat is tegenwoordig helemaal geen issue meer, ze weten hoe leuk het is om elkaar te ontmoeten en samen te trainen en feest te vieren". Veel van deze Europese jongeren zijn na jarenlang trainen, maar ook door muziek en Portugees te leren, zelf leraar geworden.

Het jubileum wordt groots gevierd voor publiek tijdens het Festa do Brasil in de Melkweg op zondag 4 april. Vanaf 22 uur is er muziek. De organisatoren hebben zoveel mogelijk Braziliaans-Nederlandse artiesten opgetrommeld die in de loop der jaren van de partij waren, waaronder Nelson Latif (gitaar), Jakaré do Cavaco (zang en cavaquinho), Requeijão (zang en cavaquinho), Jura Gomes (bas), Leopoldo da Silveira (klarinet), Rodrigo da Sonfona (accordeon), Alaor Soares (drums) en vele anderen. Zangeres Lilian Vieira, bekend van Zuco 103, is ook een virtuoze vertolker van de samba. Ook Ceumar zal van zich laten horen, een zangeres met een prachtige stem en een breed repertoire, waaronder veel eigen composities. Ze woont sinds kort in Amsterdam. Uiteraard geven de capoeirameesters tijdens het Festa do Brasil een demonstratie van hun acrobatische vechtdans. Verder te zien: de snelle stokkendans maculelê en de traditionele dansen forró en maracatú. Mestre Tesourinha uit Recife toont de razendsnelle carnavalsdans frêvo, begeleid door de percussiegroep van Mestre Vulcão. Voorverkoop bij de bekende voorverkoopadressen. Prijs E 20,00 (E18,00 voor leden). Zaal open: 21 uur.

Stokkendans maculelê (foto: Marianne Houben)

In het Paasweekeinde (2-5 april) komen tientallen meesters en honderden beoefenaars van de Braziliaanse vechtkunst capoeira uit heel Europa en Brazilië bij elkaar in Amsterdam voor een vierdaagse ontmoeting in Amsterdam-West. Op zaterdagmiddag 3 april kunnen de liefhebbers nog meer capoeira bekijken tijdens de Capoeira Paasontmoeting. Vanaf 16 uur is er een batizado - bandenritueel - met demonstraties, toegang vanaf dat moment is gratis. Op vrijdag 2 april en zaterdag 3 april is er tussen 14 en 17 uur een speciale workshop voor kinderen. Van Hogendorp Sporthallen, Van Hogendorpstraat 921 Amsterdam Westerpark. Meer informatie over de Capoeira Paasontmoeting is te vinden op www.berimbau.nl