IKON

A A N K O N D I G I N G

Att: i.v.m. Pasen gewijzigde uitzendtijd!

IKON-televisie
zondag 4 april 2010
Nederland 2
9.40 - 10.10 uur: HET VERMOEDEN

Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

Gast: Michael Bakker

Voor de Oosters-orthodoxe gelovigen is Pasen het feest der feesten, het scharnier van het kerkelijk jaar. Dus ook voor dr. Michael Bakker (43), diaken in de Russisch-orthodoxe kerk Heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam. . "Onze diensten zijn totaaltheater: alle zintuigen worden aangesproken. In de liturgie komt vooral schoonheid tot uiting - ook de schoonheid van de theologie: dat de mens in wezen goed is. Ik denk aan een uitspraak van een van onze kerkvaders: God is mens geworden, opdat de mens God kan worden."

Bakker groeide op als Hette Bakker in Friesland, in een gereformeerd gezin. Op het gymnasium gaf een leraar eens per week voor liefhebbers les in de Russische taal. Dat was het begin van Hette's fascinatie; hij studeerde een jaar Russisch aan de Universiteit van Amsterdam en later in Moskou. Hij leerde Grieks en ontdekte een bijbelmanuscript in een onbekende vertaling, waarop hij promoveerde. Zijn kennismaking met de orthodoxe liturgie was liefde op het eerste gezicht. Het voelde als thuiskomen. Inmiddels is Bakker ruim twintig jaar bij de groeiende parochie in Amsterdam aangesloten. Samen met anderen is hij nu bezig om aan de VU een centrum op te richten voor de Oosters-orthodoxe theologie.

In het dagelijks leven is Bakker adviseur bij het Korps Landelijke Politiediensten. In deze functie kwamen zijn drie deskundigheden bijeen: de wetenschap, de consultancy en zijn eerdere betrokkenheid bij de reservepolitie van Amsterdam.

De belangrijkste boodschap van het geloof is voor Bakker de liefde, want 'liefde overwint de dood.'

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Yvonne Clement; regie: Han Budding; eindredactie: Ida Overdijk