Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


BERICHT

Landelijke dagkaart gewoon geldig in Rotterdam

De OV-chipkaart is het enige geldige vervoerbewijs in metro, tram en bus van de RET en Qbuzz in de regio Rotterdam en bij Connexxion op Voorne-Putten. Helemaal juist is dit niet. De vervoerbedrijven in Rotterdam accepteren gelukkig nog een aantal voor reizigers belangrijke kaartjes die niet als reisproduct op een OV-chipkaart te koop zijn. Eén van die kaartjes is de landelijke dagkaart.

ROVER heeft er bij de RET, Qbuzz en Connexxion op aangedrongen informatie over de geldigheid van deze kaartjes op hun websites te plaatsen. De RET wil dit niet doen omdat dit het gebruik van de OV-chipkaart en de nieuwe wijze van betalen voor het openbaar vervoer zou ontmoedigen. ROVER gelooft hier niet in. Niemand in Rotterdam zal een landelijke dagkaart kopen om een kort ritje in de stad te maken. Sterker, deze dagkaarten zijn in Rotterdam bijna niet te krijgen! Qbuzz geeft wel informatie, maar helaas niet volledig. ROVER heeft daarom besloten om zelf een lijst met kaartjes die in de Rotterdamse regio naast de OV-chipkaart worden geaccepteerd te publiceren. De bron voor de lijst is een presentatie die de Stadsregio Rotterdam en RET op 18 februari 2010 aan het Platform Reizigersbelangen Openbaar Vervoer (PROV) heeft gegeven.

Als handreiking bij de lijst geldt:
Metro van de RET: de vervoerbewijzen zijn alleen geldig samen met een gratis wegwerp OV-chipkaart, welke verkrijgbaar is bij de voorverkooppunten van de RET in de regio Rotterdam; Bus en tram van RET, Qbuzz en Connexxion (Voorne-Putten): de vervoerbewijzen zijn geldig als papieren kaartje, het is niet nodig om er een wegwerp OV-chipkaart bij te hebben.

De volgende kaartjes zijn ook geldig bij de RET, Qbuzz en Connexxion in de regio Rotterdam: Landelijke dagkaart (2 dwarsgestempelde 8-strippenkaarten); Landelijke dagkaart reductie (1 dwarsgestempelde 8-strippenkaart); OV-dagkaart (uitgegeven door NS);
Schiphol Forensenkaart;
Begeleiderskaart voor begeleiders gehandicapten;
Vervoerbewijzen van de HTM (op de lijnen van de RET en Qbuzz in Delft en Zoetermeer); Vervoerbewijzen van Arriva (op de lijnen van Qbuzz in Ridderkerk).

Pagina geplaatst: 4 april 2010