Ingezonden persbericht

COLIJNSPLAAT, 3 april 2010.

Feestelijk afsluiting van het 25e Goofies seizoen 2009-2010. Het 25e Goofies winter-zeil-seizoen werd zaterdag geanimeerd afgesloten met muziek en geheel in de geest van de informele wedstrijden met een door een tweetal schippers spontaan aangeboden drankje voor alle deelnemers.

Ter gelegenheid van het jubileum niet langer "nepgoofen" De drie huidige organisatoren van de wedstrijden noemden zich uit een diepgevoeld respect voor de beide bedenkers van de wedstrijden, de "oer Goofen" consequent "nep"Goofen. Omdat dat nog al eens verwarring geeft en voor sommige mensen een negatieve betekenis heeft zijn de nep Goofen aan de vooravond van de laatste wedstrijd van het 25e seizoen officieel bevorderd tot "Goofen" Het spreekt vanzelf dat dit geen verandering brengt in hun diepe bewondering voor de "oer Goofen". Een en ander maakt het taalgebruik ook wat eenvoudiger.

Het jubileum seizoen werd afgerond met het huldigen van de Goofies kampioenen. Symbolisch worden de "overall" prijzen van het seizoen toegekend door de winnaar in de winnaars "overall" te hijsen.

Bij ORC 1 won Ralph Berkmans uit Breskens afgetekend met de Antilope. Ook de laatste race wist hij op zijn naam te zetten. In het klassement wist hij daarmee de afstand tot de Weerga van Wessel Liesenga uit Middelburg, de Baraka GP van Mees de Graaf uit Leiden en de Checkmate van Peter de Ridder uit Gorkum nog te vergroten. Daardoor werd hij met de ruime voorsprong van 11 punten kampioen in deze klasse.

Ook in de IRC 1 klasse werd Ralph Berkmans uit Breskens met de Antilope Goofies kampioen. Op ruime afstand gevolgd door de Weerga van Wessel Liezenga uit Middelburg en Marco de Bat uit Terneuzen die met de Bateleur (voorheen de Local Hero) die derde werd.

Bij ORC 2 t/m 5 was het bijzonder spannend in de strijd tussen Johan Bol uit Goes met de A-BOEN en Kees Meijer uit Waalre met de SWITCH. De schipper die in de laatste race voor de andere zou eindigen werd winnaar. Dat lukte Johan Bol die daardoor Goofies Kampioen in zijn klasse werd. Bas Dijkhuizen uit Wissenkerke werd derde. Met de ELYXIR wist in de laatste race zijn beide concurrenten om de topplaatsen voor te blijven maar kwam punten te kort om overall winnaar te worden.

Ook bij IRC 2 ging de winst naar Johan Bol uit Goes met de A-BOEN voor Henk van Zweden uit Middelburg met de BEAU BATEAU en Paul van de Pol en Suus Hendrikse uit den Bosch met de YETI. Johan won in deze klasse alle wedstrijden waarin hij startte. Terecht dat hij zijn 2e kampioensoverall mocht aantrekken.

In de klasse van de ongemeten boten groter dan 10 meter werd Andries Wams uit Wolphaartsdijk met de CROSSROADS wederom kampioen. Bert Jansen uit Berghem (B) met de PRINCE de PETARQUE en Luc Feremans uit Schilde (B) met de PLAYSTATION 4 die de strijd om de eerste plaats onderling leken te gaan uitvechten verloren hun kansen door in de laatste wedstrijd, 7 respectievelijk 8 plaatsen achter de CROSSROADS te eindigen. Het weer misschien? Een en ander maakt de prestatie van Andries echter beslist niet minder.

Bij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter streden Koen Vanoverberge uit Dilbeek (B) met de FARFELU en Wim Driessens uit Aardenburg met de BOLDERIK om het Goofies kampioenschap. Doordat Koen ook in de laatste wedstrijd voor de Bolderik eindigde mocht hij de winnaars overall aantrekken. Wim Driesen was de eerste (na de Goofen dan) om hem met die plaats te feliciteren. Derde werd Leen schipper uit Goes met de DAME DE MEUSE.

Het Goofies seizoen 2009-2010.
In het afgelopen winterseizoen namen in totaal 128 schippers met hun boot en bemanning deel aan één of meer Goofies races. De race van november was het drukst. Er deden toen 100 boten mee. Hoewel je niet aan een winterwedstrijd moet meedoen voor het mooie weer, hadden de zeilers over het algemeen niet te klagen. Met uitzondering van februari toen de wedstrijd letterlijk "de mist inging" waren er geen uitzonderlijke weersomstandigheden. De Goofen hadden er wel last van dat de windrichting vaak anders was dan er 2 uur voor de wedstrijd werd voorspeld. Omdat op dat moment de baan moet worden gekozen hadden daardoor niet alle wedstrijden een mooi in de winds rak (het kenmerk van een goede wedstrijdbaan)

De race van april 2010
Laatste race van het seizoen 2009 2010 kenmerkte zich door wisselende winden en een afwisseling van zon en regen. Door het buiige weer was veranderde de wind nogal van richting maar vooral van kracht. Een aantal zeilers liep tot hun frustratie vlak voor de finish (sommige op minder dan 10 meter!)in een windstilte waardoor ze de finish wel konden zien maar nog een half uur moesten wachten voor ze er dichterbij konden komen. Als er dan al andere boten van de zelfde klasse zijn gefinisht is dat niet goed voor het humeur van de schipper! De draaiende winden zorgden er voor dat boten die heel goed lagen na de winddraaiing hun goede klassering wel konden vergeten. Andere boten konden door de winddraaiingen een deel van de baan heen en terug met de spinakker varen. Ook wat betreft de neerslag was het zeer afwisselend. Mooie perioden met zon afgewisseld met regen en zelfs hagelbuien. Ter gelegenheid van het 25e Goofies seizoen werden de zeilers bij het binnenvaren van de haven welkom geheten door muziek. Ook de band veranderde door een plensbui in een "natte-dweil" band.

Uitslagen Goofies april

Bij de ORC-CLUB 1 boten won Ralph Berkmans uit Antwerpen met de ANTILOPE. Voor Peter de Ridder uit Gorkum met de CHECKMATE en Mees de Graaf uit Leiden die met de BARAKA GP 3e werd.

Onder IRC 1 was de uitslag het zelfde

De ORC-CLUB 2-5 klasse werd gewonnen Jan Bom uit Wissenkerken met de DRUZIX voor Jan Gelling uit Delft met de BARCAROLLE en Axel Meijvis uit Kapellen (B) met de JOU-JOU.

Bij IRC 2 won Johan Bol uit Goes met de A BOEN voor Henk van Zweden uit Middelburg met de BEAU BATEAU.

Bij de ongemeten boten groter dan 10 meter won Don de Raad uit Wilhelminadorp met zijn boot DENONZEN voor de ANNAPOLIS van J van de Wal uit Belgie en Joep de Klerk uit Goes die met de WINDFALL 3e werd

Bij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter won Koen Vanoverberghe uit Dilbeek (B) met de FARFELU voor Wim Driessens uit Aardenburg met de BOLDERIK en J van Eerten uit Kortgene met zijn boot de AKTIE

WEGENERNOSPAM
De Goofies races zijn 25 jaar geleden ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de oer Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de Goofies races geboren. In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De Goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april. De oer Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de Goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door andere Goofen email Goofies@zeelandnet.nl Bijlage complete uitslagen in HTML