Landschap Noord-Holland
Persbericht


Heiloo, 1 april 2010

Bijzondere weidevogelfilm "mannen & eieren"
Op eerste paasdag op RTV Noord-Holland

De lente is het seizoen van de weidevogels. Ze hebben het tegenwoordig erg moeilijk. In de film "mannen & eieren" komen drie succesverhalen aan bod waarin Noord-Hollanders laten zien dat het ook anders kan. De film wordt op eerste paasdag, 4 april a.s. om 10.25, 12.25, 14.25 en 16.25 uur op RTV Noord-Holland uitgezonden.

In de documentaire vertellen Ayolt Ekkes (Hempolder), Maarten Hellingman (Polder Zeevang) en Frans de Hertog (Wormer- en Jisperveld) hun succesverhaal. Ze laten zien hoe zij de weidevogels extra kansen geven. In het reservaat Hempolder van Landschap Noord-Holland broeden heel veel grutto's en kieviten. Dit komt onder meer omdat het rustig is. Veel grasland wordt laat in het seizoen gemaaid waardoor de jonge vogels zonder problemen kunnen opgroeien. Vossen komen in het gebied niet voor.

Maarten Hellingman heeft een bedrijf in de polder Zeevang. Hij werkt samen met vrijwilligers om de nesten te beschermen. Op enkele percelen waar hij maïs teelt, broeden veel kieviten. Die trekken andere weidevogels aan. De percelen liggen naast een natuurgebied waar jonge grutto's kunnen opgroeien. Ook bij Frans de Hertog van boerderij Watervliet is vakmanschap en liefde voor vogels een belangrijk element. Hij is bedenker van 'vluchtheuvels': Dat zijn stroken ongemaaid grasland die dienen als schuilplek voor jonge weidevogels.

Met unieke beelden van roofvogels die door weidevogels worden belaagd en predatie door een reiger. Mannen & eieren werd gemaakt door Rolf Roos van Stichting NatuurMedia met steun van Provincie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland.