Gemeente Leudal


Nieuws

"Bloemrijke akkerranden" kleuren voor `t 12e jaar het landschap in de regio

Milieucoöperatie Peel en Maas biedt leden gratis zaad bloemenmengsel aan in het "Jaar van de biodiversiteit". Iedereen uit de regio kan aanmelden voor dit project tot 5 april a.s.


Agrariërs, burgers, etc. zaaiden vorig jaar ruim 25 hectare bloemrijke kruiden. Dat is zeker voor de Milieucoöperatie reden om dit nu door te zetten. Vanuit de gemeenten Peel en Maas, Beesel en Leudal in het werkgebied wordt dit project financieel ondersteund. Het is een prachtig project om iedereen te betrekken bij de waarde van een aantrekkelijk landschap en de meerwaarde voor landschap, natuur en milieu.

Leden Milieucoöperatie Peel en Maas gratis zaad

Om de leden van de Milieucoöperatie te bevoordelen krijgen zij het zaad gratis (tot 0,3 hectare of 0,1 hectare afhankelijk van bijdrage gemeente). Bij een grotere oppervlakte betalen zij, evenals de niet-leden, de kostprijs van het mengsel nl. EUR 20,-/1.000 m². (Bij grotere of kleinere oppervlakte evenredige verrekening).

Waarom inzaaien met bloemrijke kruiden?

Op de eerste plaats geven de agrariërs en overige bewoners op deze manier het landelijk gebied een fleurig gekleurd tintje. Voor de burger/bezoeker levert dit een kleurrijk, fris landschap op, dat een positieve uitstraling geeft in het belang van de agrariër. Je kweekt op een eenvoudige wijze goodwill. Bloemrijke planten uit de streek herstellen mede de natuurlijke omgeving en bieden vele insecten en vogels leefmogelijkheden. Dit wordt ook door de imkers toegejuicht, zeker in het jaar van de Biodiversiteit. Daarnaast zijn bijen van grote economische betekenis voor de Land- en Tuinbouw.

De bloemrijke kruidenmengsels bestaan mogelijk uit o.a. incarnaatklaver, zonnebloem, borage, margriet, kaasjeskruid, phacelia, korenbloem, klaproos, etc. De mengsels zijn niet woekerend, dus bevatten geen ruigtekruiden.

Heb je in `t landelijk gebied een overhoek of akkerrand om bloemrijke kruiden in te zaaien? Bel of mail naar Milieucoöperatie Peel en Maas, voor een aanmeldings¬formulier, tel. 077 - 306 17 44 of e-mail info@mcpm.info, of kijk op de site www.mcpm.info.