Rijksvoorlichtingsdienst

Hr. Ms. Johan de Witt vaart Tweede Paasdag uit voor antipiraterij missie

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt vertrekt maandag 5 april uit de haven van Den Helder. Het schip wordt in de wateren rond Somalië ingezet voor de antipiraterij missie ATALANTA. Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Belangrijkste taken van de EU taakgroep zijn het escorteren van schepen varend voor het 'World Food Program', het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan en het verstoren van piraterij. Momenteel wordt de taakgroep aangestuurd door een EU staf onder Italiaanse leiding. Hr.Ms. Johan de Witt is het zesde marineschip op rij dat in de wateren rond Somalië wordt ingezet in het kader van piratenbestrijding. Eerder vervulden Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. De Zeven Provinciën en Hr.Ms. Evertsen (2x) deze taak. Op dit moment is Hr.Ms. Tromp rond Somalië actief. Hr.Ms. Johan de Witt lost dit fregat medio april in het missiegebied af.

Missiegericht uitgerust Naast de vaste bemanning bevinden zich tijdens operatie ATALANTA aan boord van het amfibisch transportschip een boardingteam van het 'Unit Interventie Mariniers', een Maltees 'Vessel Protection Detachement', gespecialiseerd in beveiligingstaken tijdens maritiem optreden, een team medische specialisten en de bootgroep van het Korps Mariniers. Deze bootgroep beschikt over vier kleine landingsvaartuigen ('Landing Craft Vehicle Personnel'), twee grote landingsvaartuigen ('Landing Craft Utility') en drie 'Rigid Hull Inflatable Boats' (RHIB's), voor het uitvoeren van patrouilles en boardingoperaties.

Over het schip Hr.Ms. Johan de Witt is een multifunctioneel amfibisch transportschip, ook wel 'Landing Platform Dock' genoemd. Het schip kan een mariniersbataljon met uitrusting, voertuigen, zes helikopters en diverse landingsvaartuigen vervoeren. Het schip beschikt over een helikopterplatform, een voertuigendek en een dok. Het schip kan voor amfibische operaties worden ingezet, maar ook voor commandovoering op zee, crisisbeheersingsoperaties, rampenbestrijding en evacuaties. Het schip beschikt over en uitgebreid hospitaalcomplex met twee operatietafels, tien intensive care bedden, behandelingkamers en een noodhospitaal voor opvang van circa honderd gewonden. Hr.Ms. Johan de Witt is 176 meter lang, 29 breed en heeft een diepgang van 6 meter. De voortstuwing bestaat uit 4 Stork Wärtsilä POD's (Poddle Propulsers). Hiermee bereikt het schip een snelheid van 19 knopen. Qua bewapening beschikt het schip over een Goalkeeper 30 mm snelvuurkanon tegen luchtdoelen op zeer korte afstand, navigatieradars voor oppervlaktedoelen en een systeem voor radar- en torpedomisleiding. Voor antipiraterij beschikt het schip tevens over vast opgestelde klein kaliber wapens. Commandant van Hr.Ms. Johan de Witt is kapiteinter- zee Ben Bekkering.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed