NCRV

Het hoogste woord

Portret Ted van Lieshout

Maandag 5 april

19.55 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Het hoogste woord portretteert presentator Klaas Drupsteen deze tweede Paasdag Ted van Lieshout aan de hand van drie teksten uit de bijbel. Teksten die inspireren, confronteren, irriteren of herinneringen oproepen. Bijbelkennis is geen vereiste voor het gesprek, openhartigheid wel.

Kinderboekenschrijver Ted van Lieshout is een veelzijdig mens. Hij tekent, hij schrijft jeugdromans, verhalen, liedjes en gedichten. Hiermee sleepte hij vele prijzen in de wacht . Zo won hij een Gouden Griffel, verschillende Zilveren Griffels en in 2009 werd de Theo Thijssen-prijs aan hem toegekend voor zijn gehele oeuvre. Dat oeuvre bestaat nu al uit vijftig boeken met vaak prikkelende titels als Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen, Mijn botjes zijn bekleed met deftig vel, Kind te huur en Mama, waar heb jij het geluk gelaten?. In 2009 verscheen Hou van mij, een bundel met bijna al zijn gedichten.

De boeken van Ted Van Lieshout kunnen melancholisch zijn en bevatten vaak autobiografische elementen. Zo gaat het boek Gebr. over de dood van zijn broer en hij schreef een boek over de relatie die hij als jongetje had met een oudere man. Ook schrijft hij geregeld over alledaagse dingen, die hij door zijn schrijfstijl en zijn humor bijzonder maakt.

In Het hoogste woord vertelt Van Lieshout onder meer waarom het fijn is om veel alleen te zijn, hoe zijn geest steeds jonger wordt naarmate de jaren vorderen en dat je echt geen enorme kindervriend hoeft te zijn als je boeken voor de jeugd schrijft.

Eén van de bijbelteksten in dit portret van Ted van Lieshout is: En wie heeft jou je woorden ingefluisterd, wiens geest spreekt door jouw mond? (Job 26, vers 4)