Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bijna 1 op de 5 politiecellen ongebruikt (05/04/10)

18% van de bestaande politiecellen worden niet gebruikt omdat ze nog steeds niet beantwoorden aan enkele wettelijke normen, zoals de aanwezigheid van een matras, een deken of een drinkbeker. Dat blijkt uit een antwoord van minister Turtelboom op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

Eind jaren 90 voerde het Comité P een grootschalig onderzoek naar de situatie in politiecellen, waarbij heel wat mancos aan het licht kwamen. In 2007 werd de wet op het politieambt gewijzigd met betrekking tot "het toekennen van bepaalde rechten aan personen die van hun vrijheid worden beroofd en de verzekering van fundamentele waarborgen tegen slechte behandeling". In september 2007 werd een KB uitgevaardigd dat minimumnormen vastlegt voor politiecellen. Erg verregaand zijn die niet. De belangrijkste zijn een hoogte van 2,5 m, een minimale oppervlakte van 4,5 m2, een verankerde rustbank en een deken, een matras en een drinkbeker. Aan deze voorwaarden dienden alle politiecellen te beantwoorden drie jaar na de inwerkingtreding van het besluit, tegen oktober van dit jaar dus.

Uit een schriftelijk antwoord van minister Turtelboom aan N-VA-Kamerlid Ben Weyts blijkt evenwel dat 276 van de 1.542 politiecellen nog steeds niet voldoen aan de verplichtingen opgelegd in het KB. Daarom worden ze vandaag ook niet gebruikt. Zodoende worden maar liefst 18% van de bestaande politiecellen niet gebruikt. Een deel van de cellen blijft ongebruikt omdat ze niet de vereiste oppervlakte hebben van 4,5 m². Maar vreemd genoeg wordt een deel van de cellen niet gebruikt gewoonweg omdat er een matras, een deken en/of een drinkbeker ontbreekt. En dat na bijna drie jaar.

Minister Turtelboom verduidelijkt in haar antwoord niet hoeveel cellen tekortschieten inzake de vereiste oppervlakte en hoeveel cellen anderzijds niet gebruikt worden omdat er geen matras, deken of drinkbeker is. De aanwezigheid van een matras, een deken en een drinkbeker vereisen geen zware investeringen erkent Turtelboom, de cellen die hiervan niet zijn voorzien maar die aan de opgelegde oppervlakte voldoen, worden naarmate hun aanpassing aan de reglementaire voorschriften, in gebruik genomen.

Dat er na drie jaar nog steeds politiecellen zijn die niet gebruikt kunnen worden, gewoon omdat er geen matras, deken en drinkbeker is, is schrijnend in een land waar de veiligheidsproblematiek hoog op de agenda staat reageert Weyts. Zeker als je weet dat de politie soms arrestanten moet laten gaan omdat er geen cellen vrij zijn om ze op te sluiten, bijvoorbeeld bij straatrellen zoals in Brussel. We kunnen niet met zn allen staan roepen om een harde aanpak van relschoppers als er niet voldoende cellen zijn om ze op te sluiten wanneer ze worden opgepakt. En laat het net dat zijn dat zoveel (politie-) mensen frustreert; dat arrestanten sneller terug thuis zijn dan de politieagenten die hen oppakten besluit Weyts.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA