Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

Rover: Stand van zaken rond ov-studentenchipkaart

De ov-studentenchipkaart is inmiddels al enkele weken verplicht maar nog steeds komen er dagelijks klachten bij ROVER binnen. Honderden studenten hebben nog altijd geen chipkaart ontvangen of kunnen hun reisproduct niet ophalen. Het is voor veel mensen volstrekt onduidelijk wanneer wel en wanneer niet moet worden in- en uitgecheckt.

Voor studenten die problemen hebben met het ophalen van hun reisproduct, is een schadeformulier beschikbaar bij DUO om een onkostenvergoeding aan te vragen. Het blijkt echter dat DUO zich niet aan de beloftes houdt en deze aanvragen veelal zonder pardon afwijst.

De Klantenservice Studenten OV-chipkaart heeft inmiddels een speciale helpdesk in gebruik genomen. Zij beloven dat de medewerkers van deze helpdesk meer kennis van zaken hebben en ook kostendeclaraties in behandeling nemen. Er is een formulier op de website van deze klantenservice dat direct bij de nieuwe helpdesk uit komt, dit formulier kan ook gebruikt worden voor kostendeclaraties: http://www.studentenov-chipkaart.nl/contact

ROVER blijft graag op de hoogte van jullie ervaringen met deze helpdesk.

In- en uitchecken
De regels voor het in- en uitchecken zijn nog altijd zeer verwarrend; de ene keer is dit verplicht en de andere keer kan in- en uitchecken juist voor problemen zorgen.

Wel in- en uitchecken moet:
* Overal in Stadsregio Rotterdam (RET, Qbuzz, Connexxion)
* In de metro van Amsterdam (GVB)
* In de bussen van Connexxion
* In trams en bussen van GVU
* In trams en bussen van HTM
* In "sommige" bussen van Arriva
* In "sommige" bussen van Qbuzz

Niet in- en uitchecken:
* In de trein
* In "alle overige bussen"

Als vuistregel geldt: als het mogelijk is om in- en uit te checken, doe dit dan. Behalve als je met de trein reist.

ROVER keurt de verplichting om in- en uit te checken voor studenten en andere abonnementhouders sterk af. Deze verplichting is eenzijdig door vervoerders opgelegd en nooit voorgelegd aan consumentenorganisaties (m.u.v. de Stadsregio Rotterdam waar het NVB volledig is afgeschaft).
Pagina geplaatst: 5 april 2010