IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Maandag 5 april 2010
Nederland 2

22.10 - 23.10 uur:

IKON DOC: LIEFDE VOOR DE HEER
Een portret van dominee Klaas Vos

Meer dan 25 jaar geleden ontvluchtte Klaas Vos de Protestante Gemeente in Vreeland; de getrouwde Vos ontdekte dat hij homoseksueel was en dat viel niet goed bij de leden van de kerk. In 'Liefde voor de Heer' portretteert Raymond Bouwman de flamboyante en eigenzinnige dominee die - na veel omzwervingen - terugkeert naar de kansel waar hij ooit zo veelbelovend begonnen was.

Klaas Vos (1949) was onderwijzer, studeerde theologie en werd predikant, tot hij ruim 25 jaar geleden in een geloofscrisis raakte: van een getrouwd man veranderde hij in een puberende homoseksueel die uitbundig vierde dat hij uit de kast was gekomen. Na zijn coming out verliet Vos kerk, geloof en God: hij werd reisleider bij OAD en later radioprogrammamaker bij de VPRO. Hij viel op door zijn creatieve en eigenzinnige reportages. Als verslaggever en liefhebber was hij heel regelmatig bij wieler- en voetbalwedstrijden aanwezig. Bij Ajax schoof hij door van de perskamer naar uiteindelijk de ledenraad. Hij leek zich te hebben verzoend met het wereldlijke bestaan, maar naarmate de jaren verstreken, werd zijn hang naar het geloof bijna ongemerkt groter. Toen de VPRO tot een reorganisatie besloot, verliet Vos de omroep. Hij merkte dat hij heel graag opnieuw dominee zou worden. Een interview in Trouw was niets minder dan een open sollicitatie.

De hervormde gemeente In Ossendrecht, die al twee jaar zonder predikant zat, trok de stoute schoenen aan en nam contact met hem op. Het klikte zo onverwacht goed, dat Vos er vorig jaar op 1 maart 2009 werd geïnstalleerd als predikant. Vol overgave stortte hij zich op zijn nieuwe oude beroep in Brabant, terwijl hij ook de band met Ajax probeerde te onderhouden.

Vos' herintrede als dominee bracht de gemeenteleden van Vreeland op een idee: zou het niet leuk zijn om dominee Vos als gastpredikant te inviteren in de gemeente die hij ooit ontvluchtte? En daar staat hij weer, op diezelfde prachtige kansel: grijzer, kaler, dikker, maar met dezelfde bevlogenheid als dertig jaar geleden...

Regisseur Raymond Bouwman schetst een liefdevol en humoristisch portret van Klaas Vos in zijn terugkeer naar de kansel. Een documentaire waarin oude en nieuwe waarden elkaar ontmoeten.

www.ikon.nl

Regie: Raymond Bouwman, eindredactie IKON: Margje de Koning. Dit is een productie van De Familie voor IKON TV.

---


IKON