Rijksvoorlichtingsdienst

Redeployment Task Force bereidt zich voor op Uruzgan

In delen van de provincie Utrecht en Gelderland wordt van 12 tot en met 23 april de oefening Uruzgan Integration van de Redeployment Task Force (RDTF) gehouden. De oefening geldt als belangrijke voorbereiding voor alle eenheden die later dit jaar kunnen worden ingezet voor het terughalen van eenheden en middelen uit Uruzgan. Het is een integratieoefening om het optreden van alle eenheden die een rol kunnen krijgen in de redeployment nader op elkaar af te stemmen. De exacte samenstelling van de straks daadwerkelijk benodigde RDTF is nog niet bekend. De oefening wordt gehouden binnen de vierhoek Wezep, Nijmegen, Utrecht en Huizen.

Aan Uruzgan Integration doen ruim zestienhonderd militairen mee. De grootste groep militairen maakt deel uit van de voorlopige Redeployment Task Force, de eenheid die straks in Uruzgan onder leiding van brigadegeneraal Jan Broeks belast zal zijn met het terughalen van alle eenheden en middelen naar Nederland. De kern van de RDTF is afkomstig van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL). Overige deelnemende militairen zijn onder meer een compagnie van 11 Infanterie bataljon Luchtmobiel, een compagnie van het Korps Mariniers en een compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo. Laatstgenoemden bereiden zich voor om als force protection eenheden de redeployment te beschermen. De oefening vindt primair plaats op oefenterreinen van Defensie. Binnen het genoemde gebied vinden op nog nader te bepalen momenten colonneverplaatsingen over de openbare weg plaats.

De helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht verlenen luchtsteun aan de oefenende grondtroepen. De helikopters zullen verkenningen en landingen uitvoeren. De oefening vindt primair plaats op oefenterreinen van Defensie. Binnen het genoemde gebied kan door de helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen vinden in principe plaats tussen 09.30 uur en 16.30 uur. Meer informatie over vliegbewegingen is te vinden op www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen. Voor klachten over vliegbewegingen kan worden gebeld met het gratis nummer 0800 022 6033.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed