Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Johan de Witt vertrekt naar Somalië

5 april 2010, 12.00 uur

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt is vandaag vanuit haar thuishaven Den Helder vertrokken naar de wateren rond Somalië om daar deel te gaan nemen aan de antipiraterij-missie Atalanta. De Johan de Witt lost medio april Hr. Ms. Tromp af die nu actief is in het missiegebied. Innig afscheid op de kade

Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, krijgsmachtadjudant Jules de Bree, familie en vrienden zijn op deze Tweede Paasdag naar de marinehaven gekomen om de bemanning een behouden vaart en een goede missie toe te wensen.

De Johan de Witt is het zesde marineschip op rij dat in de wateren rond Somalië wordt ingezet in het kader van piratenbestrijding. Eerder vervulden Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. De Zeven Provinciën en Hr. Ms. Evertsen (2x) deze taak. Op dit moment is Hr. Ms. Tromp rond Somalië actief.

Missiegericht uitgerust

Aan boord van het amfibisch transportschip bevindt zicht tijdens operatie Atalanta, naast de vaste bemanning, een boardingteam van de Unit Interventie Mariniers, een Vessel Protection Detachement uit Malta, gespecialiseerd in beveiligingstaken tijdens maritiem optreden, een team medische specialisten en de bootgroep van het Korps Mariniers. Deze bootgroep beschikt over 4 kleine landingsvaartuigen, 2 grote landingsvaartuigen en 3 snelle motorboten, voor het uitvoeren van patrouilles en enteroperaties.

Atalanta

Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Belangrijkste taken van de EU taakgroep zijn het escorteren van schepen varend voor het `World Food Program', het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan en het verstoren van piraterij. Momenteel wordt de missie aangestuurd door een EU-staf onder Italiaanse leiding.