ECN



ECN's torrefactietechnologie bewijst zich met een duurtest


Dit succes brengt ons gelijk veel dichterbij commerciële toepassing, hiermee kunnen we bewijs leveren aan onze klanten!


Half maart heeft de unit Biomassa, Kolen & Milieuonderzoek (BKM) een succesvolle duurtest uitgevoerd. Gedurende 100 uur heeft het torrefactieproces continu stabiel gedraaid in de pilot plant PATRIG. De unit BKM heeft met de unit Engineering & Services (E&S) hard samengewerkt aan aanpassingen van de PATRIG om deze test tot een succes te maken. Jan Willem Erisman, unitmanager BKM is zeer blij en enthousiast over de resultaten: "Dit succes brengt ons gelijk veel dichterbij commerciële toepassing, hiermee kunnen we bewijs leveren aan onze klanten!"
Het doel van de proef was om aan te tonen dat de door ECN ontwikkelde torrefactietechnologie ook in langere duurtests goed werkt. In totaal is er ca. 3,5 ton getorreficeerd materiaal geproduceerd. De voeding bestond uit populierenhout (grootste deel van de test) en een loofhoutmengsel. Na de succesvolle duurtest van 100 uur kon het gebak aanrukken. Petje af voor het mooie werk van BKM en E&S!

Biobrandstof met hoge energiedichtheid
Torrefactie is een techniek waarbij biomassa zonder zuurstof een warmtebehandeling ondergaat. Door biomassa tot 200 à 300 °C te verhitten veranderen de eigenschappen van de biomassa zo, dat het goed en gemakkelijk te vermalen en te bewaren is. Door het materiaal vervolgens samen te persen ontstaat een aantrekkelijke, gestandaardiseerde vaste biobrandstof met een hoge energiedichtheid. Voorbereidingen voor een demonstratiefabriek en de 'vermarkting' van de technologie zijn in volle gang. Erisman: "We zijn in gesprek met diverse grote partijen die interesse hebben om op wereldschaal de technologie uit te rollen."

PATRIG
De duurtest werd uitgevoerd met de torrefactie pilot plant PATRIG. In PATRIG kan in een continu verlopend proces 50 kg per uur biomassa worden omgezet. Tijdens het torrefactieproces komen gassen vrij. Dit mengsel van onder andere CO, koolwaterstoffen, CO2 en waterdamp, wordt in een naverbrander verbrand. De energie die tijdens de verbranding van dit gasmengsel vrij komt wordt gebruikt om de biomassa te drogen en het torrefactieproces van energie te voorzien. Hierdoor kan het proces heel efficiënt worden uitgevoerd.