Sail Kampen breekt record op paasmaandag

05/04/2010 21:08

Stichting Sail Kampen

Sail Kampen breekt record op paasmaandag

'Combinatie met Hanzedagen 2017'

KAMPEN - Sail Kampen 2010 heeft op paasmaandag met zo'n 120.000 bezoekers een record gebroken in de geschiedenis van het evenement. Voorzitter Bert Hofman hoopt, dat de gemeente Kampen het succes van de vierde editie aangrijpt om de internationale Hanzedagen - die in 2017 in Kampen worden gehouden - met Sail Kampen te organiseren.

Het was maandag zo druk, dat de politie vooral de situatie aan de IJsselkade nauwlettend in het oog hield en de Stadsbrug moest afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daardoor werd dat via andere wegen de stad uitgeleid. Tot kilometers buiten Kampen stonden de auto's op de uitvalswegen.

Regen

Door de regen en zelfs hagel op zaterdag en zondag was het bezoekersaantal op die dagen lager dan verwacht, maar dat werd op paasmaandag ruimschoots goedgemaakt. Mogelijk omdat de bezoekers hun komst naar Kampen uit hadden gesteld vanwege de betere weersverwachting voor die dag. Niet alleen over het gehele evenemententerrein liepen de mensen voetje voor voetje, maar ook in de Oudestraat - de hoofdwinkelstraat - was het enorm druk. Halverwege de middag stonden lange rijen voor de pinautomaten, die uiteindelijk volledig leeg waren. Volgens deskundigen gaat paasmaandag 2010 dan ook de boeken in als de drukste dag ooit in Kampen. Het evenement is desondanks vlekkeloos verlopen. Calamiteiten of noodsituaties hebben zich niet voorgedaan.

Kerken

De vierde editie van Sail Kampen is ook goed verlopen in samenwerking met de plaatselijke kerken en politiek. Was een evenement tijdens de paasdagen en een kermis op zondag in 2007 nog een discussiepunt; dit jaar draaiden alle attracties op gepaste tijden. Steeds meer kerken zien het grote bezoekersaantal als een uitdaging in plaats van een bedreiging. Drie kerken stelden zelfs dat hun samenwerking door Sail Kampen is versneld en boden een programma op alle dagen van het evenement.

Dat Sail Kampen een succes is geworden, is mede een resultaat van de landelijke media-aandacht voor dit grootscheepse evenement. Omdat het eens in de drie jaar wordt gehouden, zou het weer in 2013 moeten plaatsvinden. Vanwege de internationale Hanzedagen vier jaar later, moet de organisatie de definitieve datum echter nog vaststellen. Inmiddels zijn ruim 150 Hanzesteden uit zo'n 15 Europese landen aangesloten bij het Hanzeverbond.

Sail Kampen 2010 is mede mogelijk gemaakt door gemeente Kampen, provincie Overijssel, hoofdsponsor Rabobank IJsseldelta en veel andere sponsoren. Informatie: www.sailkampen.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.sailkampen.nl