Ingezonden persbericht


Houten, 31 maart 2010
FEESTELIJKE FILMPREMIÈRE DE
VLIEGENIERSTER VAN KAZBEK

Dinsdag 6 april in bijzijn van cast in Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam Op dinsdag 6 april vindt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam de première plaats van de Nederlandse speelfilm De Vliegenierster Van Kazbek van regisseur Ineke Smits. Niet alleen de Nederlandse hoofdrolspelers Madelief Blanken, Rick Paul van Mulligen en Sylvia Poorta zijn aanwezig maar ook de Georgische acteurs Zurab Zhghenti en Kakha Kintsurashvili. Ook de Duitse acteur Peter Lohmeyer en de bekende Roemeense actrice Anamaria Marinca wonen de première bij, evenals schrijver Arthur Japin die het scenario heeft geschreven voor de film. De Vliegenierster Van Kazbek was al eerder de slotfilm van het International Film Festival in Rotterdam in februari dit jaar, en gaat op 8 april uit in de bioscoop.

Marie is een meisje met een levendige fantasie. Op het vlakke eiland Texel droomt ze over bergen en verzamelt er zelfs plaatjes van. De streng gelovige eilandgemeenschap met haar bekrompen levenswijze benauwen haar. 's Avonds danst ze stiekem op het gekraak van twee loszittende planken in haar kamer. Ze zou liever iets anders met haar leven doen dan te trouwen met Paul, de zoon van de strandjutter. Als enig meisje in een groot en arm gezin in oorlogstijd lijkt ze niet veel keus te hebben. De verhoudingen en posities worden door de realiteit van de oorlog ook nog eens extra aangescherpt. Marie probeert die realiteit te overleven door te dromen. Vanaf het moment dat er een regiment Georgiërs op het eiland worden gestationeerd, verandert haar leven en bloeit ze helemaal op. Met hun film, muziek maar vooral met hun inventieve en ongebruikelijke overlevingsstrategieën en hun radicaal andere levensvisie, opent deze geïsoleerde groep buitenstaanders en in het bijzonder de jonge soldaat Goga, de weg voor Marie. Door hen wordt ze de persoon die zonder bang te zijn, al haar dromen verwezenlijkt.

De Vliegenierster van Kazbek is geproduceerd door Isabella Films (Oorlogswinter) in coproductie met Fu Works, Serendipity Films, Volya Films en NPS. Meer informatie: www.devliegenierstervankazbek.nl

# einde persbericht #

Noot voor de redactie/