Wageningen Universiteit en Researchcentrum psychologie en samenleving
Positieve psychologie en samenleving

6 apr 2010 20:00

Locatie: Lawickse Allee 13, Wageningen

Organisatie: Studium Generale

We weten steeds meer over de omstandigheden die van belang zijn voor mensen om zich gelukkig te voelen. Mentaal vermogen is daarbij een centraal begrip. Mentaal vermogen is het vermogen van mensen om een zinvol creatief en productief leven op te bouwen door goed gebruik te maken van hun emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden.

Hoe is het gesteld met het mentaal vermogen in onze maatschappij? Als je de grote toeloop ziet van mensen naar instellingen voor geestelijke gezondheid, en kijkt naar de toenemende uitval uit het werk door psychosociale oorzaken, zou je denken dat het daarmee slecht gesteld is. Wat is de maatschappelijke betekenis van de kennis die de positieve psychologie oplevert? Wat kan een lokale of landelijke overheid doen om de inwoners van een land tot welbevinden te brengen? Is dat wel de taak van een overheid? Wat kan je doen op scholen, in de zorg, in justitie instellingen om het positieve in de mens te versterken? Deze avond heeft deels een brainstormend en dus interactief karakter.

Dr. Jan Walburg is directeur van het Trimbos-instituut en oud-hoogleraar kwaliteit van zorg. Onlangs publiceerde hij het boek âMentaal vermogen. Investeren in gelukâ. Deze prettig leesbare inleiding in de positieve psychologie werd gepubliceerd bij Nieuw Amsterdam Uitgevers.

Meer informatie: Adri.Bolt@wur.nl

---

Deze lezing in onze âAkademia honoraâ reeks is onderdeel van een serie over positieve psychologie.
Akademia honora is een onderdeel van het Studium Generale programma dat is gericht op het uitdiepen van wetenschapsgebieden en hun onderliggende concepten. Binnen het Akademia honora programma reiken we manieren aan om te reflecteren we op: wetenschap/kennis, maatschappij/praktijk en het persoonlijke.

---