Gemeente Geertruidenberg


Gemeente Geertruidenberg onderzoekt dienstverlening aan ondernemers

Het verminderen van regeldruk en administratieve lasten is één van de speerpunten van beleid van de landelijke overheid. De gemeente Geertruidenberg sluit hierbij aan door deel te nemen aan het project `Bewijs van Goede Dienst en meting Toezichtlasten'. Dit project is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Financiën, het ministerie van Economische Zaken en de VNG. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met de Kamer van Koophandel en SIRA Consulting. Naast Geertruidenberg doen nog vijftien andere westbrabantse gemeenten mee aan het project.

Projectdoelen
De belangrijkste doelen van het project `Bewijs van Goede Dienst en meting Toezichtlasten' zijn:
o inzicht krijgen in het niveau van de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers;
o de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers gericht verbeteren;

o een basis te leggen voor een constructieve en open dialoog tussen gemeente en ondernemers.

Het onderzoek
Diverse ondernemers in de gemeente Geertruidenberg worden in april/mei 2010 steekproefsgewijs benaderd om deel te nemen aan een onderzoek. Deze ondernemers hebben in 2009/2010 een ontheffing of vergunning aangevraagd. Bijvoorbeeld een bouwvergunning, sloopvergunning of evenementenvergunning. Met deze meting kan de gemeente Geertruidenberg in beeld brengen in welke mate de gemeentelijke dienstverlening voldoet aan het verwachtingspatroon van de ondernemers en de gestelde normen in het `Bewijs van goede dienst'.

Verbeterplan
SIRA Consulting stelt een verbeterplan op. Het verbeterplan is de eindrapportage van het project en maakt inzichtelijk in welke mate de gemeentelijke dienstverlening voldoet aan de normen. Ook bevat het plan aanbevelingen om de dienstverlening verder te verbeteren. De gemeente Geertruidenberg selecteert de aanbevelingen met de hoogste prioriteit en gaat hiermee aan de slag.
Na het doorlopen van het traject ontvangt de gemeente het certificaat van `Bewijs van Goede Dienst'.