Gemeente Goedereede


Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw K. Hoek-Hameeteman

Op 1 april 2010 ontving mevrouw K. Hoek-Hameeteman voor haar verdiensten als vrijwilligster van het Nederlandse Rode Kruis een Koninklijke Onderscheiding van burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde. Mevrouw Hoek werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onderstaand de toespraak van burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde.

Dames en heren,

Wat is het toch mooi als je als burgemeester zoveel vrijwilligers in je gemeente hebt die zich dagelijks belangeloos inzetten voor het wel en wee van anderen. En dat is natuurlijk het doel van het Nederlandse Rode Kruis! Zojuist mocht ik de vrijwilligersmedailles uitreiken. Maar ik wil daar nu nog iets aan toe voegen en speciaal het woord richten aan mevrouw Hoek-Hameeteman.

Beste mevrouw Hoek,

U bent al vanaf 1966 actief als vrijwilliger bij de vakantieprojecten van het Rode Kruis. Jaar na jaar, en nog steeds, stelt u zich gedurende een aantal weken per jaar beschikbaar voor hulp aan de hulpbehoevende medemens. Hulp die deze mensen hard nodig hebben. U helpt op het vakantieschip, de Henry Dunant, en in de verschillende vakantiehotels van het Rode Kruis. Al die jaren zijn dat wel ruim 200 weken bij elkaar. En dit zijn hele intensieve weken; zestien uur per dag wordt er verwacht dat je actief bent. Niet mis. En natuurlijk is er grote dankbaarheid van de gasten die aan boord vertoeven. Want voor hen is het soms de enige manier om een weekje op vakantie te kunnen. Ze kunnen genieten en even de problemen van alledag vergeten.

In 1992 bent u als leidinggevende samen met 60 vrijwilligers naar het voormalig Joegoslavië geweest. Dat was een lange treinreis met als doel vluchtelingen op te halen uit een gevaarlijk gebied. De gevolgen van oorlog en onderdrukking op bevolkingsgroepen hebben op u een enorme indruk gemaakt. Iets wat u mijns inziens tot op de dag van vandaag zeker zal zijn bijgebleven.

Op recreatiepark Toppershoedje verblijven al vele jaren gasten met een lichamelijke of geestelijke beperking. Gedurende negen jaar heeft u als vrijwilliger ook daar uw bijdrage geleverd aan de huishoudelijke dienst en in de keuken.

Ook bij de opvang van Vietnamese vluchtelingen in Motel Oostduin, destijds aan de Oostdijkseweg in Goedereede, heeft u een rol gespeeld. U was daar aanwezig om de mensen wegwijs te maken in ons land. Ook hielp u bij de opvang en de uitplaatsing.

Binnen het Nederlandse Rode Kruis heeft u een hele carrière achter de rug. Sinds 17 januari 1968 bent u gediplomeerd EHBO-er. Naast hulpverlening waar nodig, heeft u van 1968 tot 1976 ook deel uitgemaakt van wedstrijdteams. U was daarin een geweldige leidster die menig prijs met haar team mee naar Ouddorp bracht.

Vanaf 1976 bent u kaderinstructeur bij de EHBO en bent u gerechtigd om opleidingen te verzorgen.

U geeft les en instructie aan verschillende afdelingen van de EHBO. Hiervan heeft u zestien jaar voor de afdeling Ouddorp, nu afdeling Goeree en omstreken, de EHBO lessen verzorgd. U heeft gewerkt als instructeur en trainer van de wedstrijdploeg. Bij de afdeling Stad aan het Haringvliet heeft u herhalingscursussen gegeven en bent u werkzaam geweest bij het opleiden van nieuwe EHBO-ers. Gedurende ongeveer tien jaar heeft u die werkzaamheden ook voor de afdeling Achthuizen gedaan. En ook de trainingen van hun wedstrijdteam geleid. Zowel de wedstrijdploeg uit Ouddorp als die uit Achthuizen waren geduchte tegenstanders. De teams waren goed opgeleid, goed getraind en toonden een optimale inzet.

Van 1981 tot en met 1998 was u actief als GHOR instructeur. U was bezig met de opleidingen en trainingen van mensen die actief waren binnen deze organisatie. Samen met de regionale verpleegkundige verzorgde u trainingen en bijscholingen in de hele provincie Zuid-Holland. Zo bleven de kennis en de vaardigheden van die vrijwilligers gewaarborgd.

Verder ben ik u ook regelmatig tegengekomen tijdens mijn werk. Was het niet bij evenementen, dan wel bij de grote oefening in discotheek De Kreek van enkele jaren terug. Of op de boot met de ouderen uit onze gemeente. Ook heb ik zelf kunnen zien met welke drive en betrokkenheid u dit werk doet. Veel interesse en toewijding voor de mensen, maar ook kordaat optreden als dat nodig is! Kortom, iemand die met hart en ziel klaar staat voor de medemens.

Dat alles mevrouw Hoek, is nu eens het moment om dat met elkaar te delen en u daarvoor te bedanken en in het zonnetje te zetten. En ik ben dan ook bijzonder trots dat ik u mag vertellen dat voor al die inzet, op voordracht van de secretaris van het Rode Kruis Afdeling Goeree en omstreken, de heer Grinwis, het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om u per 1 april 2010 te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau.