Gemeente Maasgouw


Bedenk een ommetje en win!

cultuurhistorie 072.jpg

De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL, en de Provincie Limburg organiseren een prijsvraag waarbij 25 ommetjes die Limburgs buitengebied verbeteren, worden beloond. Ommetjes zijn kleine wandelingen dichtbij huis. Ze zijn van groot belang voor de leefbaarheid, omdat ze het buitengebied verbinden met stad en dorp en toegankelijk maken voor bewoners en wandelaars. Bovendien is wandelen gezond. Een ommetje kan gaan door bestaande (onverharde) paden of door aanleg of herstel van historische lijnen langs akkers, houtwallen, heggen of beken.

Door een eigen ommetje vanuit uw eigen dorp of stad te bedenken en te realiseren, kunt u meedingen naar maximaal EUR 6000, - voor het aanbrengen van markeringen, informatiepanelen, zitbanken of routebeschrijvingen. Iedereen met een goed idee voor een ommetje kan meedoen aan de prijsvraag. De wedstrijd is vooral interessant voor historische verenigingen, dorpsraden, heemkundeclubs, natuur-, milieu- en landschapsverenigingen, wandelverbanden of agrarische natuurverenigingen. Maar ook buurtverenigingen en schoolklassen die er op uit willen of plattelandsverenigingen kunnen hun idee inzenden. De stichting IKL helpt bij de uitwerking voor het herstel van het groen.

U kunt plannen (gericht op de verbetering van het leefklimaat van de dorpen, wijken en uitloopgebieden) voor de eerste ronde van de `ommetjes-wedstrijd' tot 30 april 2010 indienen bij de stichting IKL. Een deskundige jury onder voorzitterschap van gedeputeerde Noël Lebens zal zich in mei buigen over de kwaliteit van de plannen en de beste ommetjes uitkiezen.

Voor meer informatie over de wedstrijd en de spelregels: www.ikl-limburg.nl.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00