Project Gemeente Westland


Kansen voor Westlanders op de woningmarkt

Publicatiedatum: 06-04-2010

Onlangs publiceerde de Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) de cijfers over huurwoningen in de eerste helft van 2009. Daaruit blijkt dat 66% van de aangeboden huurwoningen naar Westlandse woningzoekenden is gegaan. Woningzoekenden maken bovendien goed gebruik van hun keuzemogelijkheden. Een huurwoning wordt gemiddeld 5 keer aangeboden voordat de woning wordt geaccepteerd en 58% van de woningzoekenden zoekt niet alleen binnen Westland.

Wethouder de Goeij van Volkshuisvesting: "Westland heeft een open woningmarkt en ik deel de zorg van veel inwoners dat er daardoor wellicht minder huurwoningen beschikbaar zijn voor Westlanders. De cijfers illustreren echter dat de vrijgekomen huurwoningen goed bereikbaar zijn voor Westlanders, veel huurwoningen worden zelfs in eerste instantie geweigerd."
Om het beeld compleet te maken wil de gemeente graag meer informatie over de redenen waarom mensen verhuizen naar Westland. Is dat omdat zij hier zijn opgegroeid, een werkkring of familie hebben, of verhuizen ze omdat het woningaanbod aantrekkelijk is? Er zijn signalen dat er vaak sprake is van een dergelijke binding. De wethouder heeft de Westlandse woningcorporaties verzocht hierover informatie te verzamelen.

De cijfers
De SVH is een samenwerkingsverband van alle woningcorporaties in de regio Haaglanden. In de eerste helft van 2009 zijn In het Westland 319 huurwoningen beschikbaar gekomen, 212 hiervan zijn betrokken door Westlandse woningzoekenden. Opmerkelijk is dat 21% van de Westlanders uitsluitend zoekt naar een woning buiten Westland. 37% zoekt zowel in Westland als in Haaglanden en 42% zoekt alleen in Westland. Uit de cijfers blijkt ook dat 1379 woningzoekenden een woning hebben geweigerd.