Gemeente Rotterdam

bewoners willen graag een goed toegankelijk, open en verbindend bonairepark

01 april 2010 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Bewoners en belanghebbenden hebben tijdens de tweede bewonersbijeenkomst een voorkeur uitgesproken voor een goed toegankelijk Bonairepark.
Bonairepark

De deelnemers werden geraadpleegd over een paar ontwerpvarianten voor het park, die naar aanleiding van een eerste bewonersbijeenkomst zijn gemaakt. De deelgemeente Hoogvliet gaat het Bonairepark in de noordrand van Hoogvliet herinrichten als onderdeel van de verbetering van de Groene Gordel, een ring van natuurgebieden, parken en recreatieterreinen die om Hoogvliet heen ligt. De deelgemeente wil graag dat na de herinrichting bewoners en gebruikers zich thuis voelen in het park en vraagt daarom naar wat zij graag terug zien in het Bonairepark.

Het idee om van het Bonairepark een echt `verbindend' park te maken werd positief ontvangen. Doordat het noordelijke deel van de Digna Johannaweg vervalt, ligt er een kans om het Heerlijkheidterrein en het Ruigeplaatbos goed te verbinden met het Bonairepark. "Met een goede fietsroute en een speelse wandelroute langs de bosrand maak je het goed toegankelijk", aldus een van de deelnemers. Leden van de Speeltuinvereniging en de Kleindiervereniging zagen meerwaarde in het idee om dicht bij elkaar te zitten, zodat zij voorzieningen kunnen delen. "Maar als Kleindiervereniging kunnen wij niet verhuizen, onze duiven raken dan volledig gedesoriƫnteerd", aldus een duivenhouder.

De deelnemers waren verheugd om hun inbreng uit de eerste bijeenkomst terug te zien in de ontwerpen voor het park. Met name waren zij enthousiast over het verbindende ontwerp waarin de bosrand aan de noordelijke helft van het park blijft behouden. Jacqueline Cornelissen, portefeuillehouder; "Het bos aan de noordrand blijft. Als groene buffer en als `voeding' voor de natuurontwikkeling staat het vast dat het bos blijft. Wel is er onderhoud nodig, maar het bos blijft gewoon."

Ook de functies van het vernieuwde park kwamen aan bod. Sjoukje van Heesch, landschapsarchitecte; "De bewoners gaven aan dat de speelvoorzieningen niet te dicht bij de woningen moeten komen, vanwege eventuele geluidsoverlast. Zo'n praktisch signaal nemen wij mee bij het verdere ontwerp. Verder beviel het hen dat we meer water aanleggen, wel moeten we hierbij rekening houden met veiligheid en kindvriendelijkheid; dus niet al te dicht bij de woningen."

"Ik vind het altijd erg constructief om met bewoners en belanghebbenden te werken", vertelt projectleider Cees van den Akker. "Ze brengen vaak handige en praktische oplossingen, soms waar wij in eerste instantie niet aan hebben gedacht. Bijvoorbeeld over een sloot die een paar meter verder op moet komen te liggen, omdat daar ooit een gasleiding is aangebracht."

Vervolg
Het projectteam neemt alle input van de bewoners mee en presenteert eind mei/begin juni een ontwerp voor het vernieuwde Bonairepark. Alle wijkbewoners en belanghebbenden worden dan weer uitgenodigd om hier op te reageren.