Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 april 2010

Frederic Vermeulen benoemd tot hoogleraar micro-economie

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Frederic Vermeulen met ingang van 1 januari 2010 benoemd tot hoogleraar micro-economie. Vermeulen was al aan de universiteit verbonden als universitair hoofddocent. Hij houdt zich bezig met de modellering van consumptiegedrag van individuen en gezinnen en van hun gedrag op de arbeidsmarkt.

Vermeulen is vooral geïnteresseerd in de zogenaamde collectieve benadering van het gedrag van gezinnen. Volgens die benadering worden gezinskeuzes over wat er geconsumeerd wordt of wie hoeveel gaat werken gezamenlijk genomen, maar hangen ze wel af van de relatieve onderhandelingspositie van de individuele gezinsleden. In standaardmodellen voor economisch gedrag wordt de inbreng van verschillende gezinsleden meestal niet meegenomen.

Frederic Vermeulen (1974, Kortrijk, België) studeerde toegepaste economische wetenschappen aan de KU Leuven Campus Kortrijk en de Universiteit van Antwerpen en economie (MSc) aan de KU Leuven. Hij promoveerde in 2002 op Essays on the collective approach to household labour supply. Hij werkte als onderzoeksassistent en postdoconderzoeker aan de KU Leuven (1996-2003) en vervolgens als postdoconderzoeker, universitair docent en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg, sinds 2007 bij het Departement Econometrics and Operations Research. In 2008 ontving hij een prestigieuze VIDI-subsidie van NWO voor onderzoek naar de collectieve benadering van het (economisch) gedrag van huishoudens.