Gemeente Heemskerk


dinsdag, 06 april 2010

Fietstunnel Kleine Houtweg uitgesteld

De bouw van de fietstunnel die gepland is onder de nieuwe randweg om Beverwijk (provinciale weg N197) is uitgesteld. De aanleg van de weg zelf gaat door. De weg wordt, inclusief het deel tussen de Plesmanweg in Beverwijk en de Rijksstraatweg in Heemskerk, in juli 2010 opgeleverd. De extra kosten van de aanpassingen aan de fietstunnel bij de Kleine Houtweg in Heemskerk zijn de reden om de bouw uit te stellen.

In maart 2009 is besloten om de fietstunnel bij de Kleine Houtweg in Heemskerk geheel verdiept onder de nieuwe randweg aan te leggen. Eerder was het plan om deze tunnel half verdiept aan te leggen. Daarnaast zijn er wensen ten aanzien van het uiterlijk van de tunnel, die architectonische aanpassingen met zich mee brengen. Het verder verdiept aanleggen van de fietstunnel én de uiterlijke aanpassingen leiden tot aanzienlijke extra kosten voor de bouw dan op voorhand door de provincie is begroot. Een deel van die extra kosten wordt veroorzaakt doordat de aanleg van de weg daardoor voor de huidige aannemer langer gaat duren dan voorzien.

Fietstunnel wordt apart aanbesteed
De provincie Noord-Holland heeft daarom afgelopen maandag besloten de aanleg van de fietstunnel apart aan te besteden. Dit leidt naar verwachting van de provincie tot een scherpe marktprijs voor de bouw van de tunnel en het geeft tijd om de architectonische aanpassingen verder uit te werken en vast te stellen. Tevens zal bekeken worden op welke manier de extra kosten naar beneden kunnen worden bijgesteld.

Gevolgen voor de planning
Het besluit om de fietstunnel niet tegelijkertijd met de weg aan te leggen heeft gevolgen voor de planning van de werkzaamheden. De hele provinciale weg N197, inclusief het deel tussen de Plesmanweg in Beverwijk en de Rijksstraatweg in Heemskerk zal medio juli 2010 worden opengesteld. De aanleg van de fietstunnel zal naar verwachting in het voorjaar van 2011 worden gestart en medio 2012 klaar zijn. Tot die tijd moeten fietsers ongeveer 350 meter omrijden via de gelijkvloerse oversteek bij de Plesmanweg.

De N197
De nieuwe randweg om Beverwijk, de provinciale weg N197, wordt aangelegd in opdracht van de provincie Noord-Holland. De provincie werkt in dit project nauw samen met de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen, Corus en het Groen- en Waterplan. De weg wordt aangelegd om het doorgaande verkeer naar Wijk aan Zee, Corus en bedrijventerrein Houtwegen uit de binnenstad van Beverwijk te weren en daarmee de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te vergroten. Meer informatie over de N197 staat op www.noord-holland.nl/n197.
---