Gemeente Maassluis

Vragen CDA over gesloten jeugdzorg in Kapelpolder

De gemeenteraadsfractie van het CDA heeft schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over het persbericht d.d. 2 april 2010 getiteld `tijdelijke huisvesting van gesloten jeugdzorg in Kapelpolder van de baan' en weergave gespreksronde tijdelijke huisvesting Harreveld in Maassluis januari-maart 2010.

De vragen luiden als volgt:

De fractie van het CDA heeft in de raadsvergadering van 1 december 2010 met grote moeite ingestemd met uw plannen om Jongerenhuis Harreveld (Avenier) zich te laten vestigen in Maassluis. Het voorstel tijdens deze vergadering betrof een koppeling tussen de tijdelijke vestiging in de Kapelpolder en een permanente vestiging aan de Dijk. Met verbazing heeft de fractie van het CDA kennisgenomen van het persbericht d.d. 2 april 2010 waarin staat dat u heeft besloten om de verdere ontwikkeling van een tijdelijke huisvesting van gesloten jeugdzorg in de Kapelpolder stop te zetten en dat u bovendien stelt dat dit besluit geen gevolgen heeft voor de komst van een definitieve vestiging van Jongerenhuis Harreveld (Avenier) op de Dijk.

Het hele besluitvormingsproces werd met name gekenmerkt en beheerst door de koppeling tijdelijke en permanente vestiging, het veiligheidsvraagstuk en de financiële consequenties. Vanuit deze achtergrond stelt de CDA fractie de volgende vragen:

Vragen met betrekking tot afzien tijdelijke locatie in de Kapelpolder en het voortgaan van de ontwikkeling van een definitieve vestiging op bedrijventerrein de Dijk.


1. Waarom heeft Jongerenhuis Harreveld (Avenier) op 29 maart besloten af te zien van de tijdelijke vestiging? Waarom is het niet langer `opportuun' en met welke realiteit wil Jongerenhuis Harreveld (Avenier) nu precies rekening houden als zij stelt dat de vestiging in de Kapelpolder een `heikel punt' is?


2. Ook bij de inwoners op `t Hoofd en de Oranjewijk leven ook sterke gevoelens met betrekking tot de vestiging van een half-open en gesloten jeugdzorg instelling. Het CDA durft te stellen dat ook deze gevoelens een `heikel' punt kunnen worden genoemd. Waarin zit voor Jongerenhuis Harreveld (Avenier) en het College het verschil?


3. Jongerenhuis Harreveld (Avenier) heeft zelf altijd een harde koppeling voorgelegd: om de permanente vestiging aan de Dijk doorgang te laten vinden was tijdelijke huisvesting in Maassluis voorwaarde. Heeft Jongerenhuis Harreveld (Avenier) deze eis nu definitief losgelaten, of is de gemeente een inspanningsverplichting aangegaan om een nieuwe tijdelijke locatie te vinden?


4. Op basis van eerdere onderzoeken is gebleken dat geen enkele lokatie buiten de Kapelpolder geschikt is voor een tijdelijke vestiging van Jongerenhuis Harreveld (Avenier). Wat is de nut en noodzaak van een hernieuwd onderzoek naar een tijdelijke lokatie binnen de gemeentegrenzen en op welke onderdelen gaat getoetst worden?


5. Het College heeft in de raadsvergadering d.d. 1 december 2010 gesteld dat het ministerie een harde koppeling legt tussen de permanente vestiging en de tijdelijke vestiging. Het beeld dat naar voren komt uit "de weergave gespreksronde" weerlegt deze harde koppeling. Wij vragen het College een nadere toelichting.


6. Bent u het met ons eens dat door de ontkoppeling er een nieuwe situatie is ontstaan waarin ook de vestiging op de Dijk opnieuw door de raad moet worden beoordeeld?

Veiligheid:

Naar aanleiding van de RTL- uizending over Jeugdzorgplus zijn op verzoek van de gemeenteraad door u gesprekken gevoerd met alle verantwoordelijke instanties over de veiligheid rond de vestiging van Jongerenhuis Harreveld (Avenier) in Maassluis.


1. Hebben de gesprekken naar mening van het College voldoende inzicht gegeven in het veiligheidsvraagstuk voor omwonenden?


2. In welke mate speelt de nieuwe informatie en bevindingen met betrekking tot de bedrijfsvoering en veiligheid voor het College en/of Jongerenhuis Harreveld (Avenier) een rol in het stopzetten van de tijdelijke huisvesting in de Kapelpolder?


3. U schrijft in het persbericht, de cryptische tekst: "Om op zo een adequaat mogelijke wijze in te spelen op mogelijke gebeurtenissen die zich rond de definitieve vestiging van Avenier op de Dijk kunnen voordoen in te spelen, wordt een veiligheidsconvenant opgesteld." Op welke mogelijke gebeurtenissen doelt het College?

Financiële consequenties:


1. Het CDA heeft bij herhaling en met nadruk gewezen op de financiële risico's en mogelijk zeer negatieve financiële gevolgen voor onze gemeente. Waarom heeft het college vooralsnog de raad niet geïnformeerd over de financiële gevolgen? Wat zijn de exacte financiële consequenties?


2. U heeft inmiddels flink geïnvesteerd in dit project. Vele ambtelijke uren zijn besteed aan het project Jongerenhuis Harreveld (Avenier). Wie gaat deze investering betalen? Hierbij denken wij ook aan de ambtelijke uren voor het opnieuw zoeken naar alternatieve locaties binnen en buiten onze gemeente.

Het college zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.