Gemeente Oisterwijk

Start renovatie ketelhuis op KVL-terrein Oisterwijk

Werken aan een mooier Brabant in Oisterwijk

In april start Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel met de restauratie van het ketelhuis en machinegebouw op het KVL-terrein. Het streven is om voor Kerst 2010 klaar te zijn.

De gemeente Oisterwijk ontvangt van de provincie Noord- Brabant een subsidie van EUR892.000,- voor het opknappen en renoveren van de buitenzijde van het ketelhuis en het machinegebouw. Het Ketelhuis is een van de winnaars van het project `Mijn mooi Brabant' van de provincie. Inwoners van Brabant konden hun stem uitbrengen op `verrommelde locaties', waarvoor de provincie subsidie beschikbaar heeft gesteld. Dankzij de ruim 1.600 stemmen van inwoners van Oisterwijk is het ketelhuis één van zes locaties in Brabant die worden opgeknapt.

Stroomvoorziening voor heel Oisterwijk

Het ketelhuis is onderdeel van het grote KVL-terrein. Het hele terrein verkeert in een zeer slechte staat. Het ketelhuis uit 1924 is volledig vervallen. In het ketelhuis staat een unieke stoommachine gebouwd door de Sociéte d'Electricité et de Mechanique CARELS uit België. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft deze stoommachine tijdelijk gediend als stroomvoorziening voor heel Oisterwijk. Het restaureren van het ketelhuis geeft een belangrijke impuls voor het opknappen van het gehele terrein.

Masterplan KVL

De gemeente Oisterwijk is samen met de Provincie sinds 2009 eigenaar van het KVL-terrein. Het college is bezig met de plannen voor herontwikkeling van het terrein. Ze krijgen hierbij hulp van een Raadswerkgroep en een denktank van externe deskundigen. Naar verwachting ligt er eind 2010 een masterplan voor het hele terrein. In 2011 wordt dit verder uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan en worden de benodigde procedures in gang gezet. In 2012 worden de eerste gronden uitgegeven.

Starthandeling

Op woensdag 14 april onthullen gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Noord- Brabant en wethouder Lambert van den Bosch, op spectaculaire wijze, een bouwbord op het KVL-terrein. Hiermee wordt het startsein gegeven voor een `Mooier Brabant in Oisterwijk'. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Programma

12:00 uur Welkomstwoord door burgemeester Hans Janssen, 12:10 uur Toelichting op project `Mijn mooi Brabant' door gedeputeerde Ruud van Heugten,
12:20 uur Onthulling bouwbord door gedeputeerde Ruud van Heugten en wethouder Lambert van den Bosch,
12:30 uur Korte rondleiding door het ketelhuis, 13:00 uur Einde.

Locatie: Ketelhuis en machinegebouw op het KVL-terrein

Meer informatie over het ketelhuis en de stoommachine is te vinden op www.kvl-stoommachine.nl