CPNB


Persbericht 6-4-2010
Nederland Leest 2010
Rosita Steenbeek schrijft Lofrede op De grote zaal

Foto: Art Khachatrian

De Lofrede op De grote zaal van Jacoba van Velde, het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2010, wordt geschreven door Rosita Steenbeek.

Haar ode aan dit vergeten literair meesterwerk wordt afgedrukt in de Nederland Leest-editie van De grote zaal, die vanaf vrijdag 22 oktober gratis wordt uitgedeeld door de openbare bibliotheken aan hun leden. Als lofredenaar is Rosita Steenbeek actief bij de leescampagne betrokken. Dit heeft de Stichting CPNB, organisator van Nederland Leest, vandaag bekend gemaakt.

Rosita Steenbeek werd in 1959 in Utrecht geboren en groeide op in Amersfoort. Ze studeerde af in de Nederlandse taal- en letterkunde, en studeerde daarnaast enige tijd theologie en klassieke talen. In 1985 vestigde Steenbeek zich in Italië. Zij ging op zoek naar werk als actrice en vertaalde werk van Alberto Moravia en Susanna Tamaro. Ook schreef ze artikelen voor o.a. Vrij Nederland. Als romanschrijver debuteerde ze met De laatste vrouw (1994), een boek dat in vele talen vertaald werd en waarmee Steenbeek internationale bekendheid verwierf. In het werk van Rosita Steenbeek - o.a. Schimmenrijk, Ballets Russes en Intensive Care - is de (naderende) dood regelmatig terugkerend thema.

De grote zaal behandelt de eenzaamheid van de mens en de dood als het onvermijdelijke einde van ieders leven. Het verhaal is gesitueerd in een verpleegtehuis, waar een oude vrouw haar laatste dagen slijt.

Jacoba van Velde (1903-1985) leefde haar leven tussen Nederland en Parijs. Na de Tweede Wereldoorlog leerde ze Samuel Beckett kennen en fungeerde ze als zijn literair agente en vertaalster. Later werd ze onder meer dramaturge bij theatergezelschap Studio.

Nederland Leest wordt in 2010 voor de vijfde maal georganiseerd. Philip Freriks is ambassadeur van de leescampagne. Rosita Steenbeek werd als Lofredenaar voorgegaan door Willem Nijholt (2009 - Oeroeg), Annejet van der Zijl (2008 - Twee vrouwen), Jan Siebelink (2007 - De gelukkige klas) en Hella S. Haasse (2006 - Dubbelspel). Meer informatie staat op www.nederlandleest.nl.