Ingezonden persbericht


Kinderpostzegelactie 2010 in het teken van onderwijs

Leiden, 6 april 2010 - Stichting Kinderpostzegels Nederland wil voor álle kinderen goed onderwijs in een veilige omgeving. Dat is immers bepalend voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom kiest Kinderpostzegels opnieuw voor 'Laat kinderen leren' als thema van de Kinderpostzegelactie in 2010. Dit jaar verbeelden de fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm het thema in het ontwerp van de kinderpostzegels. Op woensdag 29 september 2010 gaan kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen langs de deuren om kinderpostzegels en kaarten te verkopen.

'Laat kinderen leren'
De Kinderpostzegelactie 2010 heeft als thema 'Laat kinderen leren'. In de campagneperiode staan een buitenlands en een Nederlands project centraal die kinderen ondersteunen bij hun ontwikkeling en hen de kans geeft op te groeien tot evenwichtige volwassenen.

In Cambodja komt kinderarbeid veel voor. Kinderen moeten daar een bijdrage leveren aan het gezinsinkomen of leven alleen op straat. Bij de veerpont in Neak Loeung, een stad die op een belangrijke route naar de hoofdstad Phnom Penh ligt, zijn veel werkende kinderen te vinden die op straat leven. Kinderpostzegels zorgt er met partnerorganisatie Damnok Toek voor dat deze kinderen worden opgevangen. Ook leren de kinderen lezen en schrijven. Zo kunnen zij later doorstromen naar het regulier onderwijs en hebben zij kans op een beter bestaan.

In Nederland zijn er kinderen die moeite hebben de lessen op school bij te benen. Daardoor kunnen zij zich niet optimaal ontwikkelen. Kinderpostzegels steunt partnerorganisatie Palet, die huiswerkbegeleiding van leerlingen uit groep 6, 7 en 8 organiseert. De begeleiders zijn vaak studenten die in leeftijd en achtergrond dicht bij de leerling staan en als vrijwilliger de kinderen ondersteunen. Zij bieden een luisterend oor, letten op de motivatie en begeleiden de leerlingen bij hun schoolwerk. De ervaringen met deze vorm van begeleiding zijn positief. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen, leren beter omgaan met problemen en kunnen op school beter mee komen.

Ilja van Haaren, directeur Stichting Kinderpostzegels Nederland: "Goed onderwijs in een veilige omgeving is van doorslaggevend belang voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom kiezen wij in 2010 opnieuw voor 'Laat kinderen leren' als thema van de Kinderpostzegelactie."

Stichting Kinderpostzegels Nederland
Met de opbrengst van de Kinderpostzegelactie financiert Kinderpostzegels projecten in binnen- en buitenland waarin veiligheid en ontwikkeling van kwetsbare kinderen centraal staan. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.

()