Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


Sector spreekt van redelijke tot goede start van toeristisch seizoen

Zo'n 800.000 buitenlanders hebben de paasdagen doorgebracht in Nederland. Dit zijn er 50.000 minder dan vorig jaar. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) zorgden de timing van Pasen (eerder in het seizoen) en de wisselvallige weersverwachting voor deze daling. De bezoekers waren met name afkomstig uit Duitsland en België, maar ook het aantal Spanjaarden was opvallend. Daarnaast trokken, net als vorig jaar, zo'n 250.000 Nederlanders eropuit in eigen land.

Veel bezoekers uit Duitsland

Van de 800.000 buitenlandse dag- en verblijfstoeristen kwam het merendeel uit Duitsland. In de steden zoals Amsterdam en Den Haag lieten ook veel Spanjaarden zich zien. Een aantal attracties registreerde ook een toename van bezoekers uit de Oostbloklanden en Keukenhof was positief over het hoge aantal bezoekers uit China en Rusland.

Bungalow en hotel goed bezet

Van de accommodaties waren hotels en bungalowparken goed bezet. De Nederlandse en Duitse gasten verbleven hoofdzakelijk in de bungalowparken. Campings beleefden mindere tijden in verband met de weersvoorspellingen, terwijl in Amsterdam de hotels het iets beter deden dan vorig jaar.

Nederlanders trekken eropuit

De Nederlanders lieten zich niet uit het veld slaan door het wisselvallige weer: vooral de indooractiviteiten zoals winkelen, musea, horeca en binnenattracties waren populair. Ook de nieuwe attracties die recent hun deuren openden, zoals Splashtours in Rotterdam, trokken veel bezoekers en bekijks.