TenneT


Afspraken over toegang elektronisch berichtenverkeer

06-04-2010 TenneT wil afspraken maken over de toegang tot het elektronische berichtenverkeer met klanten die een particulier net hebben. Deze afspraken zijn nodig om derden gelijke toegang tot het particuliere net te geven. Dit initiatief pakt TenneT samen op met de andere beheerders van het Centraal Postbus Systeem (CPS).

Klankbord
Om tot contractafspraken te komen, wordt een klankbordgroep gevormd. Hierin zijn klanten vertegenwoordigd. Inmiddels hebben zich al kandidaten gemeld om mee te praten maar er is nog plek. Wanneer u interesse heeft, kunt u contact opnemen met uw relatiemanager of een mail sturen naar servicecentrum@tennet.org. Nadat TenneT met de overige beheerders van het CPS overeenstemming heeft bereikt over de uitgangspunten, worden geĂŻnteresseerden uitgenodigd om mee te praten.

Procedure
Voor elk elektriciteit- en/of gasnet wordt een netbeheerder aangewezen. Door ontheffing aan te vragen kan een (deel)net door een particuliere netbeheerder worden beheerd. Het Europese hof heeft in een geschil tussen de Duitse energieleverancier Citiworks en de beheerder van het particuliere net op het vliegveld Leipzig/Halle geoordeeld dat de particuliere netbeheerder de verplichting heeft om derden gelijke toegang tot het particuliere net te geven. Dit betekent dat de particuliere netbeheerder voor alle afnemers op zijn net de vrije keuze voor onder andere een energieleverancier moet garanderen, inclusief de administratieve afhandeling in het berichtenverkeer.

Uiteindelijk moeten de vastgelegde afspraken met de particuliere netbeheerder omgezet worden naar een codewijzigingsvoorstel. Op deze manier kunnende regels ook publiekrechtelijk vastleggen.